Meer kans op honger door fossiele-brandstofbedrijven
- 17 oktober 2014
Olie- en mijnbouwbedrijven, hun financiers en passieve overheden zorgen samen voor een groot deel van klimaatverandering. Hierdoor kunnen 400 miljoen arme mensen in 2060 te maken krijgen met ernstige honger en extreme droogte.
![]() |
Mijnbouw in Jaenschwalde, Duitsland. Foto: Christian Mang/Greenpeace |
Klimaatverandering
In ons nieuwe rapport Food, Fossils and Filthy Finance lees je hoe veel geld de olie- en mijnbouwbedrijven, hun financiers en overheden investeren in de productie van fossiele brandstof. Alleen al in 2012 was dit 674 miljard dollar. In niet-duurzame energie dus, die zorgt voor klimaatverandering en honger!
Voedsel
Fossiele brandstoffen zijn de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Zij zorgen voor liefst 80% van de totale CO2-uitstoot. Het gebruik van olie, steenkool en andere fossiele brandstoffen moet drastisch worden verminderd. Zo niet, dan warmt de aarde op met 4 tot 6 graden Celsius aan het eind van deze eeuw. Dat zou enorme consequenties hebben voor de wereldwijde voedselvoorziening.
Europa, kom in actie!
Volgende week presenteren Europese regeringsleiders hun nieuwe klimaat- en energiedoelen voor 2030. Maar hun ambities gaan lang niet ver genoeg. Tom van der Lee, directeur Campagnes van Oxfam Novib: ‘Europese leiders moeten in actie komen en niet toegeven aan de druk van bedrijven en hun financiers.’
Hernieuwbare energie
Van der Lee: ‘Europese regeringsleiders moeten doen wat nodig is. En dat betekent voor 2030: 55% minder uitstoot van broeikasgassen, minimaal 40% minder energieverbruik en minimaal 45% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen als wind, water en zonnewarmte.’
Bron: Oxfam Novib, 16 oktober 2014