Dit bereiken we in de strijd tegen corona
De coronacrisis raakt ons allemaal. Zelfs de landen met de beste gezondheidszorg. De gevolgen voor armere landen zijn nauwelijks te overzien. Miljarden mensen hebben geen toegang tot schoon water en gezondheidszorg. Door de economische gevolgen van de crisis kan honger meer mensen doden dan het virus zelf.
Oxfam werkt daarom samen met partners wereldwijd en ministeries van volksgezondheid in tientallen landen om de meest kwetsbare mensen te steunen in de strijd tegen corona.
Mede dankzij onze supporters hebben we al meer dan 14 miljoen mensen bereikt met onze hulp! Meer daarover lees je hieronder. Maar ons werk zit er nog lang niet op. We blijven ons inzetten voor mensen wereldwijd.
Dit hebben we bereikt
Ruim 14 miljoen mensen
hebben we tot dusver wereldwijd bereikt met onze hulp
In 68 landen
komen we in actie tegen de coronacrisis
694 partners
strijden samen met ons tegen corona
Zo helpen we levens redden
Om de verspreiding van het virus te stoppen, benutten we de uitgebreide expertise die we hebben opgebouwd bij eerdere ziekte-uitbraken, zoals zika, cholera en ebola.
- We leveren zeep, toegang tot schoon (drink)water en geven voorlichting om de verspreiding van corona te stoppen.
- We delen voedselpakketten en voedselvouchers uit en geven nieuw zaaigoed en landbouwtrainingen om een volgende oogst veilig te stellen. De meest kwetsbare families ontvangen contant geld om zelf in hun dagelijkse behoefte te voorzien.
- We roepen rijke landen als Nederland op om in actie te komen tegen de gevolgen van de coronacrisis voor de allerarmste mensen.
Een greep uit onze werkzaamheden wereldwijd:
- Handen wassen en afstand houden, zo simpel zijn de dingen die je zelf kunt doen om de verspreiding van corona te voorkomen. Maar in overbevolkte vluchtelingenkampen is dat verre van vanzelfsprekend. In Myanmar, Bangladesh, Irak en Jordanië werkt Oxfam daarom in vluchtelingenkampen aan bewustwording omtrent hygiëne om verspreiding van corona te voorkomen. Ook delen we zeep uit en zetten we extra waterpunten op. In vluchtelingenkampen in Bangladesh, Zimbabwe, Algerije, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo installeren we ruim 600 contactloze handwasstations, waarbij kranen en zeepdispensers met de voet worden bediend om besmetting te voorkomen.
- Lockdowns en andere maatregelen tegen het coronavirus vormen voor veel mensen een even grote bedreiging als het virus zelf. Een dag niet werken, betekent geen eten op tafel. In landen als Guatemala, Zuid-Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Bangladesh delen we daarom voedselpakketten uit.
- In landen als India zijn duizenden migranten gestrand die door de gesloten grenzen niet naar huis kunnen. Met onze Indiase partnerorganisaties delen wij maaltijden aan hen uit.
- In Jemen ligt het gezondheidssysteem in puin vanwege een intern conflict. Al voor de pandemie hadden 17 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater hadden. Ons team leidt vrijwilligers op om het bewustzijn over het virus te vergroten en verspreiding te voorkomen. Ook delen we hygiënekits uit.
- In Zimbabwe leveren we schoon water, zeep en handwasfaciliteiten en geven we hygiënevoorlichting in dichtbevolkte stedelijke buitenwijken.
- Door de lockdown zijn veel winkels in Kenia nog steeds gesloten, waardoor water moeilijk te verkrijgen is. We installeren waterautomaten, waaruit met prepaid muntjes schoon water gehaald kan worden.
- Op de Filippijnen namen 34 dorpen zelf het heft in handen: zij bouwden eigenhandig handwasfaciliteiten, met behulp van een ontwerp en materialen van onze lokale partner.
- In Indonesië leren we mensen onder meer hoe ze mondkapjes en handwasfaciliteiten kunnen maken en geven we landbouwtraining zodat mensen zelf voor hun eten kunnen zorgen. Ook geven we voorlichting over het coronavirus en zorgen we voor mobiele handwasstations op openbare plekken.
- Veel vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, lopen nog meer risico nu ze aan huis gekluisterd zitten met de daders. Wij proberen kwetsbare vrouwen en meisjes bewust te maken van de diensten en opvangplekken die voor hen beschikbaar zijn. In Pakistan gebruiken we sociale media en op de Filippijnen bieden we extra steun aan vrouwenrechtenorganisaties.
Doe je mee?
Voor miljoenen mensen die al in armoede en voedselonzekerheid leven, zijn de economische gevolgen groot. Een voedselcrisis ontvouwt zich. Wil je helpen in de strijd tegen de coronacrisis en de gevolgen voor de allerarmste mensen? Met jouw donatie steun je het werk van onze teams die wereldwijd werken daar waar hulp het hardst nodig is.
Meer weten?
Lees alles over onze strijd tegen het coronavirus en de gevolgen in ons uitgebreide coronadossier.