Belastingvrije Starbucks-koffie is topje van schandalige ijsberg
- 21 oktober 2015
Nooit meer belasting betalen... dat willen we allemaal wel. Natuurlijk kan dat niet - waar moet de overheid anders onze gezondheidszorg en onderwijs van betalen? Maar Starbucks en andere multinationals mochten van de Nederlandse belastingdienst jarenlang wél hun miljoenenwinsten wegsluizen zonder belasting te betalen.
Dat is verboden, zegt de Europese Commissie nu. Goed nieuws voor de Nederlandse belastingbetaler én voor ontwikkelingslanden, vindt Oxfam Novib.
Wat is er aan de hand?
Een absurde afspraak van de Nederlandse belastingdienst met multinational Starbucks is door de Europese Commissie veroordeeld. Dankzij deze deal kon Starbucks jarenlang miljoenenwinsten wegsluizen, zonder daarover belasting te betalen
Hoe ging dat in z'n werk?
Starbucks roostert zijn koffiebonen in Nederland. Aan een eigen brievenbusfirma in Groot-Brittannië betaalt de multinational miljoenen voor de rechten op het recept(!) van dat roosteren. Dat geld wordt dus weggesluisd, zodat Starbucks daarover in Nederland geen belasting hoeft te betalen. 'Toevallig' is dit bedrag vrijwel net zo hoog als de winst van Starbucks in Nederland - en dus betaalt de multinational hier nauwelijks belasting. De Nederlandse belastingdienst vond dit allemaal prima en legde dat van tevoren vast in een afspraak met Starbucks.
Ontwikkelingslanden lopen miljarden mis
Zo gaat dat dus. Niet alleen in Nederland, maar ook in ontwikkelingslanden. Ook daar sluizen multinationals hun winsten weg via belastingparadijzen zoals Nederland. Maar in ontwikkelingslanden zijn de gevolgen veel groter. Van de vele miljarden die zij nu jaarlijks aan belastinginkomsten mislopen, kunnen zij miljoenen kinderen naar school sturen of hun inwoners betere gezondheidszorg bieden.
Wat wil Oxfam Novib?
Wij maken ons samen met jou sterk voor een eerlijk belastingsysteem, in Nederland én wereldwijd. Starbucks is slechts het topje van een schandalige ijsberg. Talloze andere bedrijven kregen vergelijkbare deals van belastingdiensten, in Nederland en andere landen. Nederland moet stoppen met deze oneerlijke afspraken en zich internationaal inzetten voor een eerlijk belastingsysteem.
Wat kun jij doen?
Minister Dijsselbloem beloofde in 2014 dat hij het beleid zou aanpassen. Herinner de minister aan zijn belofte! Roep Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes op een einde te maken aan belastingontwijking en teken de petitie.
Bron: 21 oktober 2015