Belgische banken in voedselspeculatie
- 19 juni 2013
ING en ABN Amro investeren nog altijd in fondsen die zich inlaten met voedselspeculatie. Dit blijkt uit onderzoek van Oxfam België. Ook vier andere banken in België maken zich hieraan schuldig.
Foto:Rankin/Oxfam |
1 op de 8 mensen gaat met honger naar bed. Terwijl er genoeg voedsel op de wereld is. Oxfam voert daarom wereldwijd campagne met GROW. Samen werken we aan wereld waarin iedereen genoeg te eten heeft.
Speculatie met voedselprijzen
Een belangrijke oorzaak van hoge voedselprijzen is de speculatie met grond en voedsel. En dat is precies wat de banken in België doen. Uit het onderzoek ‘De betrokkenheid van Belgische banken bij voedselspeculatie’ van onder meer Oxfam België blijkt dat banken zich niet houden aan hun toezeggingen om ethisch en sociaal te bankieren. Via 28 fondsen en tal van beleggingsproducten is er door zes banken voor meer dan 3,7 miljard euro bij de Belgische spaarder opgehaald. Het geld wordt gebruikt om te speculeren op grondstoffen en voedsel. Zo belegde ING voor 60 miljoen in bedenkelijke grondstoffondsen. ABN Amro schreef voor bijna 3 miljoen certificaten uit. Ook de Deutsche Bank, BNP Paribas, Fortis, Belfius en Axa speculeerden met geld van particulieren in grondstoffenfondsen. Oxfam Belgie trekt nu aan de alarmbel. De Belgische regering moet de belofte in het regeerakkoord – het aanpakken van voedselspeculatie – aanpakken.
Honger door te hoge voedselprijzen
De snel stijgende voedselprijzen zijn een belangrijke reden waarom mensen honger hebben. Ga maar na: als 80% van je inkomen aan voedsel opgaat - en voor veel arme families is dit zo – dan heeft de kleinste prijsstijging al enorme gevolgen.
Kom ook in actie
Met de GROW campagne werken alle Oxfam’s samen om hoge voedselprijzen aan te pakken. De oorzaken van de hoge voedselprijzen zijn weliswaar complex, de gevolgen voor arme mensen pijnlijk duidelijk. Ouders moeten kiezen of ze zelf eten of hun kinderen te eten geven. Een toekomst opbouwen zit er niet in als je eerste zorg is waar je eten vandaan moet halen.
Bron: Oxfam Novib, 19 juni 2013