Draagt jouw verzekeraar bij aan de crisis in Jemen?
- 21 september 2015
Acht van de tien grootste (levens)verzekeraars in Nederland investeren in bedrijven die wapens leveren aan dictaturen in het Midden-Oosten zoals Saoedi-Arabië. Deze wapenhandel maakt de grootste humanitaire crisis van dit moment elke dag erger: in Jemen hebben inmiddels 21 miljoen mensen dringend hulp nodig.
In Jemen zijn zeven partijen met elkaar in gevecht. De bewijzen stapelen zich op dat al deze partijen zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Zo werden burgers gedood en verwond door het gebruik van zeer omstreden clustermunitie (Nederland is lid van het internationale Clustermunitieverdrag uit 2008 dat deze wapens verbiedt).
Wapenbedrijven waar Nederlandse verzekeraars in investeren, leveren dit soort wapens aan onder meer Saoedi-Arabië. Dit land zet al maanden grootschalig wapens in in Jemen die grote aantallen burgerslachtoffers maken.
20 miljoen mensen in Jemen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. FOTO: Oxfam
21 miljoen mensen in nood
Door de onveiligheid in het land ligt de handel vrijwel stil. Er is een groot gebrek aan drinkwater, voedsel, brandstof en medicijnen. 1,4 van de 26 miljoen Jemenieten zijn op de vlucht. 84 procent van de bevolking, 21 miljoen mensen, heeft dringend humanitaire hulp nodig.
Willen we dit?!
De Nederlandse regering liet eerder dit jaar weten dat verzekeraars Europese afspraken over wapenhandel niet schenden. Wat ze doen, mag. Maar willen we dit?! Wil je dat jouw verzekeraar geld investeert in bedrijven die bijdragen aan geweld, honger en gebrek aan zorg?
8 van de 10 verzekeraars investeert in bedrijven die wapens leveren aan dictaturen in het Midden-Oosten.
Hulp met een wrange bijsmaak
De afgelopen jaren (sinds 2012) gaf Nederland zo’n 20 miljoen euro per jaar aan ontwikkelingshulp aan Jemen. Dat is belangrijk, want Jemen is een van de armste landen in het Midden-Oosten. Daar staat tegenover dat Nederlandse verzekeraars tussen 2010 en 2014 6,8 miljard euro in foute wapenhandel investeerden. Zolang verzekeraars bijdragen aan verwoestend geweld in landen als Jemen, heeft het Nederlandse ontwikkelingsgeld een wrange bijsmaak.