Ebola eist tientallen slachtoffers per dag. Alusine overleefde het virus
- 25 februari 2015
Ebola de wereld uit in 2015? Dat was de vraag die wij onszelf stelde in januari. Maar ondanks eerdere berichten over een afname van het aantal ebola-besmettingen, is het tij nog niet gekeerd. In Sierra Leone en Guinee is de epidemie niet onder controle. Er is nog veel werk te doen om deze dodelijke ziekte een halt toe te roepen.
Alusine uit Sierra Leone overleefde ebola. Foto: Michelle Curran / Oxfam |
Alusine Kanu overleefde het ebola-virus, net als zijn 9-jarige zoontje Mohammed. ‘Oxfam hoorde dat mijn familie ziek was en adviseerden me om naar het ziekenhuis te gaan. Je moet jezelf dwingen om te blijven eten en drinken. Daardoor heb ik het overleefd.’
Ebola eist nog altijd duizenden slachtoffers
Helaas heeft niet iedereen zo veel geluk als Alusine, die dankzij steun van Oxfam op tijd hulp kreeg. Alusine verloor 18 familieleden. Tot nu toe eiste ebola het leven van ruim 9.000 mensen. Het aantal besmettingen is inmiddels opgelopen tot bijna 23.000. Vorig jaar piekte het aantal besmettingen op 750 mensen per week, maar ook nu nog raken wekelijks zo’n 75 mensen in Sierra Leone en 65 in Guinee besmet met het virus. Dat getal kan nog veel hoger liggen, want lang niet iedereen die ziek is meldt zich bij een hulppost. Bijvoorbeeld uit angst voor stigma of angst voor autoriteiten, maar ook omdat er simpelweg geen geld is om naar een ziekenhuis te gaan.
De strijd tegen ebola
In de 3 zwaarst getroffen landen, Sierra Leone, Liberia en Guinee, komt ebola nog steeds veel voor. Oxfam Novib gaat door totdat het leven in West-Afrika niet langer wordt beheerst door het virus. Tot nu toe hielpen we ruim 1 miljoen mensen, bijvoorbeeld door het uitdelen van hygiënepakketten en schoon drinkwater, door het geven van voorlichting en het aanleggen van sanitaire voorzieningen.
Jouw steun helpt
Help slachtoffers als Alusine te overleven. Zorg dat ebola een halt wordt toegeroepen.
Bron: Oxfam Novib, 25 februari 2015