'Ik vrees voor mijn eigen familie'
- 29 juli 2014
Door de aanhoudende en erger wordende crisis in Gaza worstelen ziekenhuizen met het groeiende aantal slachtoffers. ‘Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou meemaken’, zegt Moeen Abu Al Eish, een paramedicus en ambulancechauffeur in een van Gaza’s grootste ziekenhuizen.
Medisch personeel werkt ondanks de gevaarlijke omstandigheden dag en nacht door. Foto:Iad al Baba/Oxfam |
‘Ik vrees voor mijn eigen familie,’ vertelt Moeen. Als Moeen met zijn ambulance langs getroffen gebieden rijdt, ziet hij de dode lichamen van vrouwen en kinderen op straat liggen. Velen hebben gruwelijke wonden. ‘Ik moet vechten tegen de gedachte dat deze kinderen mijn eigen kinderen zouden kunnen zijn.’
ziekenhuizen beschadigd
Medische teams werken dag en nacht om levens te redden en verwondingen te behandelen. Oxfam geeft schoon water aan het Al Shifa ziekenhuis. Het ziekhuis is overladen met slachtoffers. Veel ziekenhuizen en gezondheidscentra raakten ernstig beschadigd tijdens de gevechten. Minstens 18 medische voorzieningen – waaronder ziekenhuizen, ambulances en gezondheidscentra, werden beschoten of geraakt door bommen. 26 medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan, een wereldwijde hulporganisatie, raakten gewond terwijl ze mensen probeerden te helpen.
‘Tot nu toe zijn drie van onze ambulances doelwit geworden en raakten een aantal van mijn collega’s zwaar gewond’ verteld Moeen. ‘Toch houdt dit ons niet tegen. Hoe groot en levensbedreigend het gevaar ook is, het kan ons niet tegen houden ons werk te verrichten’.
Spoedhulp
Dokter Kamal Khattal werkt voor een ander ziekenhuis. Ook dit ziekenhuis werd beschoten tijdens het conflict. ‘In een seconde werd de situatie in het ziekenhuis chaotisch. De patiënten en het medisch personeel waren doodsbang. Iedereen rende door het ziekenhuis op zoek naar een schuilplaats. We moesten het hele ziekenhuis evacueren. Sommige essentiële afdelingen moesten hun werk stil leggen. Alleen de spoedeisende hulp moest open blijven, we hadden geen keus. We moesten doorwerken om de doden en gewonden te behandelen. 15 van mijn collega’s raakten gewond. Dit was het laatste dat ik had verwacht.’
Staakt-het-vuren
Oxfam keurt het geweld tegen burgers van beide kanten af, inclusief de bombardementen die over en weer gaan. We roepen daarom beide partijen op het internationaal humanitair recht te respecteren.
Naast water levert Oxfam ook brandstof en medicijnen aan het Al Awda ziekenhuis. Al Awda is het enige ziekenhuis dat gespecialiseerd is in zwangerschappen. In veel ziekenhuizen raakt de medische voorraad, waaronder een kwart van essentiële medicijnen, en brandstof op. Door schade aan de elektriciteitskabels zitten mensen in Gaza soms 20 uur op een dag zonder stroom. Dit maakt het enorm moeilijk om water weg te pompen en levensreddende operaties in gang te houden.
Situatie verslechterd
Moeen vertelt dat de situatie elke dag erger wordt. ‘Ik stop al mijn energie in het redden van mensen, maar er is maar weinig dat ik kan doen wanneer ik aankom bij een gebombardeerd gebied waar de straten vol liggen met bewegingsloze lichamen. Ik probeer de gewonden zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen, wetende dat het gebied op ieder moment opnieuw kan worden aangevallen.
‘Ik bedank God voor ieder moment dat ik nog in leven ben. Ik heb verschillende oorlogen meegemaakt in mijn leven, maar niks kon me hierop voorbereiden.’
Lees hier meer over het Israëlisch-Palestijns conflict
Bron: Oxfam Novib, 29 juli 2014