Jaar na uitbraak: nog steeds ebola
- 26 maart 2015
‘Mensen waren bang voor me toen ik uit het ziekenhuis kwam. Maar nu er meer ebola-overlevers zijn, ben ik weer welkom’, zegt Senkeleh Jalloh uit Sierra Leone. De dodelijke ziekte ebola is op zijn retour. Maar er is nog veel te doen. Samen met de bewoners gaan we door tot West-Afrika ebolavrij is.
Senkeleh Jollah (75) en kleindochter Yirie (25) overleefden ebola. Ze delen hun ervaring met dorpsgenoten om buitensluiting van (ex-)slachtoffers te voorkomen. Foto:Michelle Curran/Oxfam |
‘Ik verloor 26 familieleden aan ebola’, zegt de 75-jarige grootmoeder Senkeleh Jalloh. De ziekte heeft ons hard geraakt.’ In één jaar tijd eiste ebola 9.300 mensenlevens. Meer dan 23.000 mensen zijn besmet.
Resultaten
Sinds de start van de crisis vorig jaar heeft Oxfam ruim 1,3 miljoen mensen in Sierra Leone en Liberia kunnen helpen. Samen met veel vrijwilligers en bewoners hebben we onder meer:
- 350.000 mensen voorlichting gegeven
- 13.200 hygiëne-pakketten gedistribueerd
- 1.500 gezondheidswerkers opgeleid
- 13.320 liter water verstrekt
- 6 klinieken en 15 scholen voorzien van water en sanitatie
Nieuwe besmettingen
Het aantal ebola-gevallen neemt nu af. In Liberia komen er per week nog enkele besmettingen bij. De grenzen zijn weer open. Maar in Sierra Leone worden per week nog steeds zo’n 70 nieuwe gevallen geregistreerd.
Er is dus nog een lange weg te gaan om ebola helemaal uit te bannen. En om terug te keren naar het ‘gewone’ leven, in een verscheurde maatschappij. ‘Ik moet voor 25 kleinkinderen zorgen’, zegt Senkeleh. ‘Maar ik heb geen geld en geen land om voedsel te verbouwen.’
Wat jij kan doen
We winnen terrein in de strijd tegen ebola. Maar we mogen niet verslappen. Help mee ook de laatste ebola-gevallen te voorkomen. Geef mensen als Senkeleh de kans op een nieuw bestaan en steun ons in de strijd tegen ebola.
Lees ook het laatste nieuws van Giro555: Ebola-ramp blijft uitputtingsslag.
Bron: Oxfam Novib, 26 maart 2015