Voor hulpverleners is kans op ebola-besmetting heel klein
- 10 november 2014
De kans is heel klein dat hulpverleners, die zich aan alle veiligheidsvoorschriften houden, ebola oplopen. Toch krijgen ze regelmatig negatieve reacties van hun omgeving, zoals angst en afwijzing.
Deze Liberiaanse kinderen in Newkru stad, aan de rand van Monrovia, hebben hun moeder verloren aan de gevolgen van het ebola virus. Foto:EPA/Ahmed Jallanzo |
Dat merkte Sabine Copinga, die zaterdag namens Giro 555 voor 3 weken naar het door ebola besmette Liberia vertrok.
Veiligheidsvoorschriften ebola
Van te voren heeft Sabine in Londen een veiligheidstraining gevolgd om zo besmetting te voorkomen. De kans dat een reiziger door ebola getroffen gebied, die zich houdt aan alle veiligheidsvoorschriften, de ziekte oploopt is marginaal. Die voorschriften betekenen: veel handen wassen, geen fysiek contact met wie dan ook en op een meter afstand blijven van anderen, in schone gelegenheden eten en weg blijven van zieke en overleden ebola-patiënten.
Symptomen ebola
De ziekte kan zich tot 21 dagen na thuiskomst nog openbaren, maar is alleen besmettelijk wanneer de patiënt duidelijk zichtbare symptomen heeft, bijvoorbeeld acute hoge koorts. Teruggekeerde hulpverleners meten daarom 2 keer per dag hun lichaamstemperatuur in die periode na terugkomst. Het goed volgen van deze instructies maakt de kans op besmetting in Nederland door teruggekeerde hulpverleners uiterst klein.
Angstige reacties
Sabine werd voor vertrek verrast door tal van angstige reacties uit haar omgeving. “Mijn sportclub vroeg me om de eerste weken na terugkomst niet te komen en op het schoolplein kreeg ik de vraag of mijn dochter andere kinderen zou kunnen besmetten”, aldus Sabine. “Ik heb me niet gerealiseerd dat de mededeling 'ik ga naar Liberia' zulke heftige reacties zou opleveren.”
Bron: Oxfam Novib, 10 november 2014