voorstel biobrandstoffen-aanpak helpt armen en milieu niet
- 17 oktober 2012
Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie om de hoeveelheid biobrandstof die is gemaakt van voedselgewassen te beperken tot maximaal 5 % van het totaal betekent dat de Commissie eindelijk erkent dat het biobrandstofbeleid op de schop moet. Maar de EC-voorstellen schieten nog steeds tekort en de fundamentele problemen van het EU-biobrandstoffenbeleid worden zo niet opgelost, zo stelt Oxfam Novib.
Foto:Oxfam |
Het nieuwe voorstel leidt nog altijd tot meer honger, meer landjepik en steun voor vormen van biobrandstof die meer vervuilend zijn dan hun fossiele tegenhangers.
"De voorgestelde begrenzing van 5% betekent nog steeds dat er in de nabije toekomt nog meer voedsel in eerste generatie biobrandstof wordt omgezet dan nu al gebeurt. In een wereld waar bijna 900 miljoen mensen honger lijden moet de steun voor dergelijke biobrandstoffen helemaal worden afgeschaft “ zegt Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib.
toegeven aan druk
Ook wordt het vrijkomen van broeikasgassen, veroorzaakt door verandering van landgebruik, zoals ontbossing en ontwatering, niet meegenomen in het nieuwe Commissievoorstel. Dit betekent dat de Commissie doorgaat met het ondersteunen van biobrandstoffen, zoals palmolie, soja en raapzaad, die meer broeikasgassen uitstoten dan hun fossiele tegenhangers. De Commissie heeft op dit punt volledig toegegeven aan de druk van de biobrandstoffen-industrie, volgens Van der Lee.
oproep
Oxfam Novib roept het Nederlandse kabinet en Nederlandse parlement op om de belangen van de armsten en van het milieu voorop te zetten. De Europese Unie moet alle steun en bijmengverplichtingen voor biobrandstof die concurreren met voedsel en water en leiden tot bijvoorbeeld landroof, intrekken. Alleen die vormen van biobrandstof die daadwerkelijk klimaatverandering tegengaan, zoals restafval, moeten worden ondersteund.
lees ook
Zie voor meer informatie het recent gepubliceerde Oxfam Novib-rapport, The Hunger Grains, onderdeel van de internationale Oxfam GROW-voedselcampagne. Het rapport waarschuwt dat de groeiende Europese dorst naar biobrandstoffen de wereldvoedselprijzen omhoog stuwt en in arme landen tot nog meer honger en ondervoeding leidt.
Bron: Oxfam, 17 oktober 2012