Wapenembargo Syrië mag niet van tafel
- 24 mei 2013
Op 27 mei vergadert de Europese Unie (EU) over het wapenembargo tegen Syrië. Oxfam Novib pleit voor de instandhouding van het wapenembargo. Minister Timmermans moet zijn rug rechthouden
Foto: Oxfam |
Het huidige embargo loopt af op 1 juni. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is voorstander van verlenging. De Britten en de Fransen hebben echter al een paar keer aangegeven zware wapens te willen leveren aan de rebellen, zo stelt Oxfam Novib. Nederland moet blijven aandringen op een politieke oplossing van het conflict. Niet het militaire geweld, maar alleen de onderhandelingstafel biedt uitzicht op duurzame vrede in Syrië.
Burgeroorlog Syrië
In Syrië is sprake van een humanitaire ramp van ongekende omvang. In het land zelf hebben bijna zeven miljoen mensen hulp nodig. Dit geldt ook voor de meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen in de buurlanden. De burgeroorlog raast ondertussen voort. Het dodental is de 80.000 gepasseerd. Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (waaronder Oxfam Novib) is opengesteld om de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog te helpen.
Wapens stoppen de oorlog niet
‘Met al zoveel wapens in het land aanwezig - inclusief de oorlogswapens die al eerder zijn geleverd - zijn meer wapens wel het laatste wat Syrië nodig heeft’, aldus Annick van Lookeren Campagne, beleidsadviseur Oxfam Novib. ‘De EU moet het wapenembargo voor alle bij het Syrische conflict betrokken partijen handhaven. De EU moet ook druk blijven uitoefenen op landen die - openlijk of heimelijk - militaire steun geven aan het Assad regime en de anti-Assad-milities.’
Over het wapenhandelsverdrag
Oxfam speelde een cruciale rol in de totstandkoming van het huidige wapenhandelsverdrag. Dit verdrag werd op 2 april 2013 door de Verenigde Naties aangenomen. Door dit verdrag hebben wapenhandelaren niet langer vrij spel en zijn ze niet langer straffeloos.
Bron: Oxfam Novib, 24 mei 2013