Dit effect heeft één keer per week vegetarisch eten
Dit effect heeft één keer per week vegetarisch eten
Nederlanders eten veel vlees. Teveel. Meer dan gezond voor ons is, zegt het voedingscentrum. Meer dan goed is voor het milieu, zeggen verschillende organisaties.
39 kilo vlees per persoon
Wist je dat we gemiddled 39 kilo vlees per persoon eten? Dat is ruim 750 gram per week. 500 gram per week zou veel beter zijn voor onze gezondheid, zegt het voedingscentrum. Teveel vlees draagt namelijk bij aan het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bovendien vraagt zoveel vlees behoorlijk wat van ons klimaat.
Impact op het milieu
De vleesproductie heeft namelijk een behoorlijke uitstoot én er is veel landbouwgrond voor nodig. Alle koeien, kippen en varkens moeten namelijk zelf ook gevoerd worden. Deze dieren eten veel eiwitrijk veevoer, zoals soja.
Nederland importeert veel soja en ander veevoer. Hierdoor is ons landgebruik in het buitenland enorm. Zelfs ruim twee maal onze eigen oppervlakte.
Soja wordt vooral in Zuid-Amerika geteeld op grootschalige plantages, waarvoor veel oerwoud wordt gekapt en waarvoor regelmatig kleinschalige boeren van hun land worden verdreven. Slecht voor de natuur dus. En voor de boeren en hun lokale voedselproductie.
Een dag zonder vlees
Via initiatieven als Meatless Monday en 'de flexitariër' wordt het eten van minder vlees regelmatig aangeprezen. Maar wat zijn nou eigenlijk écht de voordelen?
Als je één dag vegetarisch eet
Hoeveel je bespaart is heel erg afhankelijk van wát voor vlees je eet en waarmee je het vervangt. Milieucentraal heeft hier een mooi overzicht van gemaakt. Voor het maken van 1 kilo runderlappen komt bijvoorbeeld 34.0 CO2 vrij. Maar een kilo runderkroketten, heeft weer minder CO2-uitstoot dan een vegaburger met kaas.
Volgens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je grofweg:
- 1 maand douchewater
- gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot
- 1 maand werk voor een boom
Een dag om naar uit te kijken
Een dag geen vlees, of zelfs een dag helemaal geen dierlijke producten, is leuker dan je denkt. Het is een kans om tal van nieuwe gerechten te ontdekken. Heb je bijvoorbeeld al eens de veganistische burgers van Lisette Kreischer en Maartje Borst al geprobeerd? Je kunt ook ons gratis vegetarisch receptenboekje downloaden!
Gratis receptenboekje "lekker vega"
Klimaatverandering en ongelijkheid
Klimaatverandering en extreem weer zijn één van de belangrijkste oorzaken van ongelijkheid. Juist mensen die weinig hebben, worden het hardst getroffen. Zo zien boeren in Bangladesh hun akkers bijna elk jaar weer overstromen. Juist omdat ze weinig hebben, heeft zo’n overstroming rampzalige gevolgen. Een mislukte oogst betekent geen inkomen. Geen inkomen betekent dat deze boeren geen nieuwe zaden kunnen kopen om opnieuw te zaaien. Zo blijft de ongelijkheid bestaan.
Iedere positieve verandering heeft effect
Hoe klein ook. En hoe meer mensen het doen, hoe groter de impact. Als één iemand één dag per week geen vlees eet is de verandering misschien klein, maar als we het allemaal doen, is het effect al heel groot. Bovendien is het nog lekker ook!
Meer weten én meer tips hoe jij een positieve verandering kunt maken?