Deze vegan burgers moet je proeven
Een paar dagen per week geen vlees verkleint je ecologische voetafdruk. Een dagje zonder eieren, kaas en melk maakt de impact nóg groter. Is het moeilijk om een dagje vlees, eieren, kaas en melk te laten staan? Helemaal niet. Je kunt namelijk heerlijk veganistisch koken.
Dat bewijzen de twee vegan supersterren Lisette Kreischer en Maartje Borst. Ze deelden 3 overheerlijke vegan burgerrecepten met ons. We hebben ze zelf al uitgeprobeerd en durven te zeggen: dit zijn de lekkerste burgers ooit. Dus zet de pannen maar op tafel: zo ga je op bourgondische wijze de strijd aan met klimaatverandering.
Heb je na deze drie burgers de smaak te pakken? Download ons vegetarisch receptenboekje voor meer inspiratie!
Maartje Borst Lisette Kreischer Vegan Recepten Burgers
Het brein achter de vegan burgers
Lisette Kreischer en Maartje Borst zijn grote namen in de culinaire sector. Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft negen succesvolle (kook)boeken op haar naam staan. Maartje Borst is vegan chef in hart en nieren. Sinds een aantal jaar runt zij in Amsterdam haar zaak Koffie ende Koeck waar allerlei bijzondere plantaardige lekkernijen worden geserveerd. In september lanceren ze samen het boek Man.Eat.Plant.
Vegan burger recepten
Umami Bombed Tempe Burger
"In dit recept wordt tempé gebombardeerd met de umami-rijke ingrediënten tomaat en sojasaus. De pindasaus erbij maakt 'm onweerstaanbaar voor scheurende, hongerige magen."
Umami Bombed Tempé Burger bereiding
Ingedriënten
Paddies
- 400 g tempé
- 50 g fijne havermout
- 5 el ketjap manis (neem een biologische variant voor meer smaak!)
- 2 el sojasaus of shoyu
- 1 blikje tomatenpuree van 70 g
- 1 el rijstolie, plus extra om in te bakken
- 1 ui, gepeld en fijngehakt
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngeraspt
- 1 tl sambal oelek
- 2 tl fijngemalen korianderzaad
- 1/2 tl fijngemalen komijnzaad
- 2 cm verse gemberwortel, geraspt
- 4 el sesamzaad
Pindasaus
- 3 el pindakaas
- 3 el water
- 2 tl ketjap manis
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl kerriepoeder
Opmaak broodjes
- 5 à 6 vegan burgerbroodjes
- 1 komkommer, in dunne schijfjes
- 5 tl sambal oelek
- 2 bosuitjes, in dunne ringen
- handje pinda's, grof gehakt
- 100 g taugé
Bereiding
Paddies
Rasp de tempé op een grove rasp boven een kom. Voeg alle overige ingrediënten behalve het sesamzaad toe. Meng alles door elkaar en kneed kort door tot er een soort gehakt ontstaat. Vorm 5 à 6 burgers van het mengsel. Verhit een dun laagje olie in een koekenpan. Leg de burgers hier in en bak aan beide zijden goudbruin op middelhoog vuur. Bak de burgers minstens 5 minuten per zijde zodat de binnenkant ook goed gaar kan worden.
Pindasaus
Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar.
Opmaak broodjes
Snijd de broodjes doormidden. Smeer wat pindasaus op elke zijde. Beleg de onderzijde met komkommer, vervolgens de gebakken burgers, dan een beetje sambal en garneer met bosui, taugé en pinda's. Leg de kapjes op de burgers en serveer de broodjes uit.
Meaty Mediterranean Bean Burger
"Bam! Hierbij het geheim voor een goede bonenburger: neem geen gare bonen uit blik maar gebruik gedroogde bonen die je een dag of nacht weekt, en verwerk ze rauw in het burgerdeeg. Je zult versteld staan hoe diep van smaak en vlezig deze burger is!"
Meaty Mediterranean Bean Burger Bereiding
Ingrediënten
Paddies
- 250 g gedroogde kapucijners uit een zak (dus niet uit blik!)
- 1 middelgrote ui, gepeld en in grove stukken
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 5 el shoyu
- 10 el water
- 3 el olijfolie
- 1/4 bol geraspte nootmuskaat
- veel versgemalen zwarte peper
- 1/2 tl oregano
- 3 el kikkererwtenmeel
- 75 g semi-droge tomaten, in repen gesneden
- 75 g kalamata olijven, onpit en grof gehakt
- 1/2 bosje basilicum, grof gehakt
- olie om in te bakken
Basilicum mayo
- 4 el vegan mayonaise
- 2 el dikke sojakwark
- 1/2 bosje basilicum, fijngehakt
Opmaak broodjes
- 1 courgette
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook, gepeld en geplet
- peper en zout
- 2-3 tomaten, in plakken
- 5 à 6 vegan broodjes, bijvoorbeeld Italiaanse bollen
- rucola
Bereiding
Paddies
Begin een ochtend, of nog beter, avond van tevoren. Week de kapucijners in veel water de hele dag of nacht. Giet ze na het weken af, en spoel af. Doe ze over in een keukenmachine, foodprocessor of krachtige blender. Voeg ook ui, knoflook, shoyu, water, olie, nootmuskaat, peper en oregano toe. Pureer tot de kapucijners helemaal fijngemalen zijn. Roer vervolgens het kikkererwtenmeel, zontomaten, olijven en basilicum door het mengsel (dus niet mee pureren). Verhit een laagje olie van enkele millimeters in een koekenpan. Verdeel het mengsel in 5 à 6 porties en schep deze in kookringen of hittebestendige koekstekers in de pan om perfect ronde burgers te maken. Bak de burgers op middelhoog vuur aan beide zijden, en geef ze ruimschoots de tijd om perfect gaar te worden; ca. 10 minuten per zijde.
Basilicum mayo
Meng alle ingrediënten in een kom.
Opmaak broodjes
Was de courgette en schaaf deze in de lengte in heel dunne repen, met een kaasschaaf, mandoline of vlijmscherp koksmes bijvoorbeeld. Doe de repen in een ruime kom en voeg de olijfolie, geplette teen knoflook en peper en zout toe. Meng kort door. Verhit en grillpan op hoog vuur. Grill de courgette aan beide zijden tot er mooie grillstrepen ontstaan. Snijd de tomaten in dunne plakken.
Snijd de broodjes open en verdeel de saus over alle helften. Leg de burgers op de onderkanten en garneer met schijfjes tomaat, de gegrilde courgettelinten en een pluk rucola. Zet het kapje erop en serveer de burgers uit.
Brutal Brocco Burger
"Broccoli zit vol met intense en hartige smaken. Met wat simpele handelingen haal je deze smaak flink op en rockt hij je smaakpapillen. Helemaal als je hem verwerkt in deze heerlijke kroket-achtige burger!"
Brutal Brocco Vegan Burger
Ingrediënten
Paddies
- 250 g broccoli
- 1/2 maiskolf, of 75 g mais uit blik
- 75 g wortel
- 4 el (rijst)olie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 5 el bloem (ca. 50 g), + 100 g voor het paneren
- 250 ml sterke groentebouillon
- 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 1 tl gedroogde dille of 2 el fijngehakte verse dille
- 1/4 bol versgeraspte nootmuskaat
- zout naar smaak en veel versgemalen peper
- 120 ml water
- 75 g panko of paneermeel
Saus
- 3 el vegan mayonaise
- 3 el ketchup
- 2 tl cognac of whisky
Opmaak broodjes
- 5 à 6 vegan burgerbroodjes
- 5 tl mosterd
- 2 tomaten, in dunne plakken gesneden
- 1 pot augurkenrepen
- een paar mooie bladeren van een krop ijsbergsla
Bereiding
Paddies
Snijd zo fijn mogelijke roosjes van de broccoli en snijd de stelen in fijne blokjes (brunoise). Zorg ervoor dat de roosjes en blokjes niet groter zijn dan 0,5 mm. Snijd met een scherp mes de maïskorrels van de kolf, of gebruik 75 g goed afgespoelde en uitgelekte mais uit een blikje. Snijd de wortels ook in fijne blokjes. Verhit 2 el van de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Doe de broccoli, mais, wortel en ui in de pan en bak de groentes flink aan, tot ze beginnen te bruinen (de gekarameliseerde bruine stukjes geven veel smaak!). Voeg de overige 2 el olie toe en het bloem, en bak dit even mee met de groentes. Blus af met de groentebouillon en roer goed door. Het mengsel zal nu gaan binden. Voeg knoflook, dille, nootmuskaat en zout en peper naar smaak toe. Laat het mengsel vervolgens volledig afkoelen.
Zet ondertussen een paneerstraatje klaar: 1 diep bord met 50 g bloem, 1 diep bord met een mengsel van 50 g bloem en 120 ml water en 1 diep bord met paneermeel of panko.
Bepoeder je handen met wat bloem. Verdeel de afgekoelde groenteragout in 5 à 6 porties en vorm er schijven van. Haal de schijven eerst door het bloem, vervolgens door het bloempapje en als laatste door het paneermeel. Spoel je handen af na het paneren van elke schijf.
Verhit een laag olie in een koekenpan. Bak de broccoliburgers aan beide zijden goudbruin en knapperig. Laat ze na het bakken uitlekken op wat keukenpapier.
Saus
Meng alle ingrediënten door elkaar
Opmaak broodjes
Snijd de burgerbroodjes doormidden. Verdeel de saus over alle helften. Leg de burgers op de onderste helften. Breng op elke burger 1 theelepel mosterd aan. Garneer vervolgens met plakjes tomaat, een paar plakken augurk en een slablad. Zet de kapjes op de burgers en serveer ze uit.
Waarom minder vlees eten belangrijk is
De productie van vlees draagt in grote mate bij aan klimaatverandering. Door klimaatverandering zien boeren hun oogsten steeds vaker mislukken. Daarom strijden we tegen klimaatverandering en helpen we boeren om zich aan te passen aan extremer weer. Zo verslaan we armoede.
Vegetarisch eten: duurzaam én lekker
Gelukkig is vegetarisch eten meer dan alleen duurzaam: het is ook hartstikke lekker. Dat ontdekten we eerder al tijdens een vegetarische burgertest, maar ook bij het opstellen van ons vegetarisch kookboekje. Laat je inspireren!
Gratis receptenboekje "lekker vega"