Zo maak je korte metten met reizigersdiarree
Het is het laatste waar je op zit te wachten als je vakantie eindelijk is begonnen: reizigersdiarree. Toch krijgt ruim een kwart van de vakantiegangers er last van. Ook onze collega's die reizen naar de landen waarin we werken hebben ermee te maken. Gelukkig is het met ORS goed te verhelpen. En met dat middel redden we nog levens ook.
De zeevruchtenschotel in het restaurant dat je werd aangeraden door een local, zag er fantastisch uit. De smaak ging al je verwachtingen boven. Je zou bijna zeggen dat het de reizigersdiarree meer dan waard was, maar na drie dagen kom je hier langzaam op terug...
In deze landen loop je het meeste risico op reizigersdiarree
In sommige landen is de kans op reizigersdiarree groter dan in andere landen. Ga je in West-Europa, Noord-Amerika, Australië of Nieuw-Zeeland op vakantie? Dan kun je gerust ademhalen. In deze gebieden komt reizigersdiarree relatief weinig voor. Je loopt vooral risico in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Hoe krijg je reizigersdiarree?
Reizigersdiarree wordt voornamelijk door bacteriën veroorzaakt die lokale bewoners niet schaden. Daarom kan het heel goed dat als je op aanraden van iemand uit de buurt ergens gaat eten, jij ziek thuis komt.
Het is ook mogelijk dat je een parasiet of virus via het eten binnenkrijgt die voor buikloop zorgen. Hoewel reizigersdiarree erg ongemakkelijk is, is de ziekte vrij onschuldig als je zorgt dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Tips om reizigersdiarrree te voorkomen
Zo voorkom je dat je ziek wordt
Ben je in een land met een verhoogd risico op reizigersdiarree, houd je dan zoveel mogelijk aan de volgende tips:
- gebruik geen kraanwater, ook niet om je tanden te poetsen
- eet geen koud, rauw en ongepasteuriseerd voedsel (denk aan sla*)
- zorg dat je vlees goed doorbakken is
- sla oesters, garnalen en kreeft over op de menukaart
- zoek naar vers eten, dat vind je eerder in restaurants waar het druk is
en al moet je dit eigenlijk altijd doen: vergeet niet je handen te wassen na een wc-bezoek!
*Van salade die in vervuild water is gewassen kun je óók reizigersdiarree krijgen
Zorg dat je ook op de hoogte bent van andere risico's
Hoe verder je reist, hoe meer kans je hebt dat er virussen en ziektes zijn die bij ons weinig voorkomen. Oxfam Novib werkt nauw samen met de KLM Travel Clinic. Onze collega's gaan regelmatig op reis naar armere landen om projecten en programma's te ondersteunen of op te zetten.
Bij de KLM Travel Clinic krijgen ze de benodigde vaccinaties én advies over het voorkomen en behandelen van ziektes. Denk aan Eerstehulp-kits, klamboes en middelen tegen zonnebrand en insectenbeten.
Meer weten over de reizen en het werk van onze collega's?
Dit kun je doen tegen reizigersdiarree
Klinkt mooi natuurlijk, die tips, maar het is niet altijd mogelijk om ze op te volgen. En zelfs als je goed oplet kun je nog ziek worden. Gelukkig gaat reizigersdiarree meestal na een paar dagen over. Wel is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Daarom is het van belang snel ORS te gebruiken. Zeker in warme gebieden. En al helemaal als ouderen of kinderen ziek worden.
Zelfs als je heel heftige diarree hebt (meer dan zes keer per dag) helpt ORS uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.
ORS: oraal rehydratatie middel
Door diarree verlies je veel vocht en en stoffen die vocht in je lichaam vasthouden. Dit kan uitdroging veroorzaken. ORS bestaat voornamelijk uit suiker en zout. Het suiker zorgt ervoor dat je vocht beter opneemt, het zout vult tekorten aan. Neem een paar grote glazen van de ORS oplossing iedere keer als je diarree hebt om uitdroging tegen te gaan.
Suiker en zout opgelost in water smaakt inderdaad niet lekker. Bij de drogist kun je ORS met een smaakje kopen.
Hoe weet je of je uitdrogingsverschijnselen hebt?
Enkele symptonen die er op wijzen dat je uitgedroogd bent zijn:
- niet of weinig plassen
- dorst/droge mond
- flauwvallen
- verwardheid, lusteloosheid en sufheid
- snelle ademhaling en snelle hartslag
- diepliggende ogen
- koude armen en benen
ORS is in principe in iedere apotheek en drogist te krijgen. Maar het is ook héél makkelijk om het zelf te maken.
Levens redden met ORS
Waar reizigersdiarree vooral ongemakkelijk is, kan diarree bij zieke of ondervoede kinderen fataal zijn. Onze collega's in Jemen zien dat gevaar elke dag.
In Jemen is cholera uitgebroken. Een super besmettelijke ziekte die voor buikloop zorgt. Cholera verspreidt zich snel via vervuild water. Zonder behandeling dreigt uitdroging en is de ziekte levensgevaarlijk.
Met ORS redden we levens in Jemen. Het is daar echt een wondermiddel: goedkoop, makkelijk te maken een levensreddend.
Blijf op de hoogte van ons werk in Jemen en andere landen:
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wat is er aan de hand in Jemen?
We leren je graag beter kennen
Wij zijn krachtige vrouwen, hardwerkende boeren, ambitieuze jongeren, gedreven onderzoekers en betrokken donateurs. Wij zijn de stem van miljoenen. Een wereldwijde beweging van mensen die opstaan tegen het onrecht dat armoede veroorzaakt en in stand houdt. Wij verslaan armoede. Graag vertellen we je meer van onze verhalen en horen we ook jouw verhalen.