Ugandese jongeren eisen verandering met hun kunst
Kunst is niet alleen mooi, het is ook een vorm van zelfexpressie of zelfs activisme. Dit laatste noemen we artivisme. Van films tot literatuur en schilderijen: op een laagdrempelige manier stellen ze maatschappelijke problemen aan de kaak. Ons programma ‘Stories 4 Change’ brengt jonge creatievelingen uit Uganda, Zuid-Afrika, Bangladesh, Cambodja en de Filipijnen samen. Zij leren om hun verhalen om te zetten in proza, podcasts, foto's of kunst. Zodat hun landgenoten én de rest van de wereld ook ermee kan kennismaken. We nemen een kijkje bij het project in Uganda.
Stories 4 Change Uganda
De energie is tastbaar op het gezellige kantoor van FOTEA, partnerorganisatie van Oxfam Novib. Vandaag staat er een schrijf-workshop op het programma. Creatievelingen uit het hele land doen enthousiast mee en wisselen ideeëen uit. Ze zijn geselecteerd uit maar liefst 160 aanmeldingen. Na een week van intensieve workshops gaan 15 gelukkigen door naar de laatste ronde, namelijk een multimediaal groepsproject van zes maanden. De selectie is elke keer weer moeilijk voor Stella Nantongo, mededirecteur van FOTEA. "Deze workshops zijn een grote kans, met name voor jongeren van buiten de hoofdstad, waar minder van dit soort mogelijkheden zijn. Deze dagen zijn een bron van inspiratie voor ze."
Kijk op de wereld veranderen
Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om verhalen te vertellen, of dat nu met woorden gebeurt of met verf? Volgens Stella kunnen verhalen iemands kijk op de wereld veranderen. “Soms lijkt een onderwerp misschien heel complex of een ver-van-je-bed-show. Klimaatverandering, bijvoorbeeld. Maar dan zie je ineens een cartoon in de krant die de kern van het probleem laat zien. Dan komt het ineens wel binnen. En dan besef je: goh, dit is eigenlijk heel belangrijk en gaat ook mij persoonlijk aan.” Dat is ook het doel van de deelnemers. Ieder heeft een eigen verhaal dat ze willen delen met de rest van de wereld.
Maatschappelijke onderwerpen
Eén van de onderwerpen die tijdens de brainstormsessie aan bod komt: kansen en obstakels voor kinderen met een beperking in Uganda. Op papier is alles goed geregeld voor deze groep, maar de praktijk blijkt heel anders. Veel kinderen kunnen niet naar school gaan omdat deze instituties niet rekening houden met hun fysieke of mentale beperking. De paar goede scholen zijn vaak te ver of te duur voor ouders, zeker als ze op het platteland wonen. Maar ook in de hoofdstad is het niet veel beter. De grootste universiteitscampus van Kampala is bijvoorbeeld niet eens compleet rolstoelvriendelijk. Er komt geen verandering als niemand er iets van af weet. En dus vertellen deze jongeren het verhaal.
Terug naar de basis
De deelnemers zijn al creatief. Daarom leren ze tijdens de training juist ook andere vaardigheden, zoals het doen van (veld)onderzoek. Stella: “Veel deelnemers hebben een creatief idee en beginnen direct. Ze zijn autodidact en daar is helemaal niks mis mee. Maar, tijdens de training leren ze het belang van een goede basis en onderzoek. Je kunt niet vertellen over een onderwerp als fysieke beperking zonder de feiten te weten. Daarom zeggen we: lees je in; ga de straat op; dompel je onder in het onderwerp.” Ook ethiek komt in de training aan bod. Stella: “Je moet de mensen die je bijvoorbeeld op straat fotografeert wel eerst om toestemming vragen. Dat is de basis.”
Samen werken aan een betere wereld
Met het Stories4Change project geven we een podium aan jongeren, zodat hun verhalen gehoord worden. Want jongeren zijn de toekomst. Het is dus belangrijk om hen te betrekken in onze strijd voor een eerlijke en inclusieve wereld. Ook met andere projecten versterken we de stem en kansen van jongeren, van Pakistan tot Nigeria. Al deze projecten zijn mogelijk dankzij onze trouwe supporters. Dankjewel daarvoor!