Het verhaal achter deze noodkreet: waarom Mozambique om hulp roept
‘Help’ - Je hebt ‘m misschien zien langskomen in het nieuws: een noodkreet in witte verf, leesbaar vanuit de lucht naast een groot hotel in Mozambique. Wie roept hier om hulp? En waarom is die hulp zo hard nodig?
Een aanval door gewapende groepen was de directe aanleiding voor de roep om hulp in de gasrijke noordelijke stad Palma. Tientallen mensen zijn gedood, duizenden zijn gevlucht of geëvacueerd. Honderden mensen verscholen zich in hotels, onder wie expats die betrokken zijn bij de multinationals die in zee naar gas boren.
Een verborgen oorlog…
Nu ook mensen uit Zuid-Afrika, Frankijk en het Verenigd Koninkrijk het slachtoffer zijn van het bloedige conflict in Mozambique neemt de aandacht in westerse media toe. Maar deze verborgen oorlog, waarbij gewapende groepen, het regeringsleger en Zuid-Afrikaanse huurlingen betrokken zijn, speelt al sinds 2017. Sindsdien zijn talloze burgerslachtoffers gevallen. Ruim een half miljoen burgers zijn voor het geweld op de vlucht geslagen binnen hun eigen land. 1,3 miljoen mensen hebben dringend noodhulp nodig.
Jongeren doneren bloed
‘Toen we werden aangevallen, renden we het bos in. Tijdens het vluchten raakte ik mijn familie kwijt.’
Boer Saul de Fato (54) heeft een vluchtelingenkamp in Metuge bereikt, maar hij weet niet waar zijn familie is. Zijn district en zijn huis zijn compleet afgebrand door de aanvallers, zijn spullen zijn gestolen. De reis naar het kamp was zwaar.
‘Ons enige eten was gras, we haalden ons water uit zoute vijvers. Ik heb mensen met mijn eigen ogen zien sterven.’
… Bovenop de gevolgen van klimaatverandering
Inwoners van het getroffen gebied vluchten massaal naar kampen die al overvol zijn. Ze worden bewoond door mensen die alles verloren zijn door verwoestende cyclonen, zoals Kenneth in 2019.
Extreem weer, waaronder cyclonen en langdurige droogte, treft de bevolking in Mozambique hard. Water- en voedseltekorten stijgen, de landbouw wordt ernstig verstoord door de gevolgen van klimaatverandering en daarbovenop het conflict. Oogsten mislukken, honderdduizenden mensen zijn afhankelijk van voedselhulp.
Noodhulp en een nieuw thuis
Veel ontheemden komen terecht in veiliger gebied ten zuiden van Palma, bijvoorbeeld rond de havenstad Pemba. Daar bieden wij noodhulp in de vorm van opvang, schoon water, sanitaire voorzieningen en eten. Ook helpen we mensen in aangrenzende getroffen gebieden in hun levensonderhoud te voorzien en zich te weren tegen de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld met behulp van nieuwe landbouwtechnieken.
Waarom we nu naar deze noodkreet moeten luisteren
Voor de honderdduizenden vluchtelingen die alles zijn verloren, komt de steun geen seconde te vroeg. Want al hoorden we er weinig over in het nieuws, de roep om hulp is verre van nieuw. Lang voordat er westerse slachtoffers vielen, was de situatie in het land al onhoudbaar. We moeten nu ingrijpen, voordat voedseltekorten nog verder oplopen en het aantal slachtoffers stijgt.
Help jij ook mee?
Met jouw bijdrage breng je mensen in veiligheid en zorg je dat ze voldoende schoon water en eten hebben.