3 redenen waarom we nú in actie komen voor klimaatrechtvaardigheid
Bedrijven blijven vervuilen. Politici blijven praten, twijfelen en uitstellen. Maar het klimaat wacht niet. De klimaatcrisis woekert onvermoeibaar voort. De tijd van praten is voorbij: hoog tijd voor klimaatactie! 3 redenen waarom we nú in actie (moeten) komen voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis.
1. De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al voelbaar, vooral voor de kwetsbaarste mensen
Het klimaat verandert razendsnel. En het wordt steeds duidelijker dat wij mensen daar de oorzaak van zijn. Doordat we steeds meer broeikasgassen zijn gaan uitstoten, wordt de warme van de zon vastgehouden. Met als gevolg dat overstromingen, stormen en droogtes in alle hevigheid toenemen.
Wereldwijd voelen we de gevaren van de klimaatcrisis. In Nederland worden boeren geplaagd door droogte en treden rivieren buiten de oevers. In kwetsbare landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika ervaren mensen al jarenlang de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Oogsten mislukken door extreme droogte, terwijl bosbranden of juist grote overstromingen mensen hun huis uitjagen. Miljoenen mensen worden in hun bestaan bedreigd, terwijl zij het minst aan de klimaatcrisis hebben bijgedragen. Geld om zich te weren tegen extreem weer en mislukte oogsten hebben ze niet. Zo houdt klimaatverandering armoede en ongelijkheid in stand.
Sarah
‘Soms sterft ons vee wegens gebrek aan regen’
Grote droogte, afgewisseld met extreme regenperiodes, teisteren het Zimbabwaanse platteland. Oogsten mislukken, voor boeren als Sarah (55) wordt het steeds moeilijker om te leven van het land. ‘Het weerpatroon is veranderd de laatste 25 jaar. Dat beïnvloedt onze oogst, want als de regen niet komt zoals verwacht, groeien onze gewassen slecht. Wat we thuis eten, komt van het land. Dus als de regen uitblijft, heeft dat grote invloed op ons leven. Soms sterft ons vee zelfs wegens gebrek aan regen.’
Sarah laat het er niet bij zitten. Lees hier hoe zij en andere boerinnen strijden tegen de gevolgen van klimaatverandering.
2. De verantwoordelijken doen veel te weinig om de klimaatcrisis eerlijk aan te pakken
Het goede nieuws: wereldwijd doen mensen hun best om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering. Maar terwijl veel van ons heel bewust afval scheiden, minder vliegen en kiezen voor een dagje zonder vlees, durven politici geen echte keuzes te maken. Vervuilende bedrijven blijven winst boven mensen stellen. Financiële instellingen blijven investeren in fossiele industrie. En de beloofde steun van rijke landen aan armere landen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, schiet zwaar tekort.
Ondertussen betalen mensen in de kwetsbaarste landen nu al de prijs. Dat is onrechtvaardig. De levens van miljoenen mensen, en de toekomst van ons allemaal, staan op het spel.
Vanessa
‘Het is tijd dat we het geld zien. Het is tijd, het is tijd, het is tijd.’
24 jaar oud, en slachtoffers van een verwoestende storm afgevoerd zien worden door de politie. Vanessa Nakate maakte het mee. Emotioneel en indrukwekkend was de speech die de klimaatactivist uit Uganda gaf tijdens een internationale jeugdklimaatbijeenkomst in september. Ze benadrukte de grote gevolgen van de klimaatcrisis voor Afrika, dat ‘ironisch genoeg de laagste CO2-uitstoot van alle continenten heeft, uitgezonderd Antarctica.’
‘Ons is geld beloofd voor 2020, en we wachten nog steeds. Geen lege conferenties meer. Het is tijd om ons het geld te laten zien. Het is tijd, het is tijd, het is tijd.’
3. Dit is hét moment voor wereldleiders om in actie te komen
Hoog tijd voor politici en grootvervuilers om een voorbeeld te nemen aan moedige mensen als Vanessa en Sarah. Iedere november komen wereldleiders ibijeen tijdens de VN-klimaattop. Het uitgelezen moment om loze beloftes en lege woorden om te zetten in krachtige klimaatactie. Toon nu lef en pak de klimaatcrisis eerlijk aan: dát is klimaatrechtvaardigheid!
Een eerlijke aanpak, dat ziet er wat ons betreft zo uit:
- Geef kwetsbare landen de beloofde financiële steun om zich te wapenen tegen klimaatverandering;
- Schroef de klimaatambities op om te zorgen dat de aarde niet meer dan 1,5 graad opwarmt, zodat we de gevolgen samen kunnen dragen;
- Beperk de CO2-uitstoot van bedrijven en versnel de transitie naar duurzame energie.
Eis jij ook klimaatactie?
Wij staan achter mensen wereldwijd die in actie komen voor klimaatrechtvaardigheid. Jij ook? Sta nu samen met andere moedige mensen wereldwijd op tegen machthebbers en vervuilers. Voorkom dat zij de rekening van klimaatverandering bij de kwetsbaarste mensen en toekomstige generaties neerleggen.
Sluit je aan en kom op jouw manier in actie!