Aandeelhouders: hoog tijd voor graaischaamte
Het was hét woord van 2023: graaiflatie. Een woord dat wij al gebruikten in ons ongelijkheidsrapport begin dat jaar, en dat slaat op grote bedrijven die excessieve winsten maken in tijden van en zelfs dankzij crises. Een rotwoord, eigenlijk, dat je niet nodig zou willen hebben. Maar een nieuw jaar, nieuwe kansen: tijd voor een nieuw woord, tijd voor graaischaamte.
Graaischaamte, dat is de schaamte die de aandeelhouders van deze bedrijven toch ondertussen zouden moeten voelen door al dat binnenharken van geld ten koste van anderen. De aandeelhouders die vaak buiten schot blijven in de media. Terwijl de gemiddelde Nederlander lijdt onder de gevolgen van inflatie, stijgende voedsel- en energieprijzen en moeite heeft maandelijks rond te komen, stellen de aandeelhouders (net als de bedrijven zelf) winst en de groei van hun investeringsportefeuille boven alles.
‘Bij ING was topman Steven van Rijswijk wel heel stellig over de vraag of de 7,3 miljard euro een recordwinst mag worden genoemd: "Absoluut." Cadeaus voor klanten worden bij ING niet uitgedeeld. Alleen aandeelhouders krijgen met 6,4 miljard euro flink meer te verdelen dan normaal.’ – Nos.nl (8 februari 2024).
Graaiflatie: een wereldwijde trend
Helaas zien we deze trend niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Uit ons nieuwste ongelijkheidsrapport Inequality Inc (2024) blijkt dat 96 van ’s werelds grootste bedrijven van elke $100 winst die zij afgelopen jaren boekten, $82 uitbetaalden aan aandeelhouders.
De honger naar meer en meer winst, zonder enige schaamte voor de gevolgen van hun investeringskeuzes, is zorgwekkend. We hebben het niet alleen over particuliere aandeelhouders of bedrijven, maar ook over bijvoorbeeld onze verzekeraars en pensioenfondsen. De gemaakte winsten zouden juist moeten terugvloeien naar voordelen voor de klanten en verduurzaming van de samenleving. Vooral als je bedenkt dat veel van de winstgevende bedrijven nog steeds volop investeren in klimaatvervuilende praktijken.
Aandeelhouders buiten schot
Wij spreken ons al jaren uit tegen onverantwoordelijke financiële praktijken in het bedrijfsleven en de financiële sector. Ook spreken we bedrijven aan op hun gedrag en vragen overheden om de (belasting)regels eerlijker te maken, zodat er een einde komt aan belastingontwijking en de allerrijksten meer belasting gaan betalen. In die omslag kunnen we niet zonder de belangrijkste aandeelhouders.
Graaien we onszelf schaamteloos rijk ten koste van mens, dier en klimaat? Of nemen we samen verantwoordelijkheid voor een duurzamere en eerlijke toekomst? Wat ons betreft is het antwoord duidelijk.
Voor meer inzicht in de investeringen van de financiële sector, check www.eerlijkegeldwijzer.nl
Teken onze petitie
Een van onze speerpunten in de strijd voor een eerlijke verdeling van welvaart, is het verhogen van de vermogensbelasting. Vind jij ook dat de superrijken meer belasting zouden moeten betalen? Zet druk op Den Haag en teken onze petitie!