Blijf kalm
- 4 oktober 2016
Twee cruciale woorden hoor je veel te weinig als het over vluchtelingen gaat. Alleen reddingswerkers op zee herhalen ze keer op keer: blijf kalm.
Het is een huiveringwekkend filmpje dat de Italiaanse overheid 3 oktober op Twitter plaatste. Een reddingswerker met een camera op zijn helm maant tot kalmte. Breekt er paniek uit op de wankele bootjes, dan is alles verloren.
Het filmpje
Italië maakte het filmpje vanwege de Nationale Dodenherdenking voor vluchtelingen die in de Middellandse Zee zijn verdronken. De herdenking was op 3 oktober. Op diezelfde dag redden de kustwacht en hulporganisaties ruim 6000 mensen op zee. Dat gebeurt steeds vaker.
Het maakt radeloos, wat je ook van de vluchtelingencrisis vindt. Daardoor schreeuwen we harder en spelen we paniekvoetbal, terwijl we wéten dat angst een slechte raadgever is. Wat we nodig hebben, herhalen reddingwerkers op zee keer op keer: blijf kalm.
‘Blijf kalm’ brengt rust
Een drenkeling die in paniek is, is niet te redden. Dat wéét de reddingswerker. Wilde armbewegingen en doodsangst kunnen zelfs hem in gevaar brengen. Terwijl paniek een heel logische reactie is als je ieder moment kunt verdrinken. Tegen de man met de blauwe jerrycan zegt de reddingswerker dan ook keer op keer: blijf kalm. De man wordt rustig. Die rust mist in de discussie over vluchtelingen. Rust die nodig is om angst plaats te laten maken voor vertrouwen. Rust die nodig is om te praten over echte oplossingen.
Verdeeldheid creëert chaos
De handgebaren en woorden van de reddingswerker redden levens. Hij weet: springt er één iemand overboord, dan volgen er al snel meer en is de chaos niet te overzien. In Europa springen steeds meer mensen in het water. Bij wijze van spreken dan. Ze raken in paniek omdat ze niet weten wat er komen gaat als er méér vluchtelingen naar Europa komen. Zet die paniek door, dan is de chaos snel compleet. Een verdeeld Europa kan de vluchtelingencrisis niet oplossen. Dus nog één keer: blijf kalm.
Oxfam Novib wil dat mensen op de vlucht verder kunnen met hun leven. Daar zijn échte oplossingen voor nodig. Hier én in de buurlanden van landen waar mensen uit vluchten.
Bron: Oxfam Novib, 4 oktober 2016