Oorlog in Oekraïne: 2 jaar later
Je hoort er misschien wat minder over in het nieuws, maar de oorlog in Oekraïne woedt door. En burgers betalen de prijs. Het is deze maand 2 jaar geleden dat Rusland haar buurland binnenviel. Verwoestende jaren, waarin meer dan 10.000 burgers omkwamen en miljoenen mensen ontheemd raakten. Lichtpuntjes zijn onze sterke partnerorganisaties die keihard blijven strijden om de nodige hulp te leveren: samen met hen hebben we 2 miljoen mensen bereikt. In het bijzonder richten we ons op daarbij op gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen, Roma en de LHBTQIA+-gemeenschap.
Een greep uit de feiten en cijfers
Volgens de VN zijn meer dan 10.000 burgers gedood sinds februari 2022, een getal dat waarschijnlijk veel hoger ligt. Miljoenen mensen hebben hulp nodig.
Samen met meer dan 40 partnerorganisaties hebben we:
- 2 miljoen mensen bereikt met onze hulp. Daaronder bevinden zich 930.000 vrouwen en genderminderheden, en 1.19 miljoen mensen in Polen, Roemenië en Moldavië.
- 1.3 miljoen mensen bereikt met toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, 62.000 mensen kregen psychosociale hulp en 35.000 mensen ontvingen contant geld.
- 8 gemeenschapscentra opgezet in Oekraïne, Polen en Roemenië. Deze centra bieden een veilige haven voor mensen die geraakt of verdreven zijn door de oorlog.
Giro555: bedankt voor jouw bijdrage!
Zonder supporters zoals jij hadden we nooit de nodige hulp kunnen bieden. 2 jaar geleden kwamen Nederlands massaal in actie voor Oekraïne en doneerden gul aan Giro555, waar ook Oxfam Novib deel van uitmaakt. Het resultaat: een overweldigende actieopbrengst van ruim 184,4 miljoen euro.
Meer over wat er met dit geld is gebeurd (en nog steeds gebeurt) lees je hier.
Focus op gemarginaliseerde groepen
Vooral vrouwen, Roma, LHBTQIA+-mensen en ouderen worstelen met het krijgen van de juiste hulp, bijvoorbeeld voor gendergerelateerd geweld. Wij richten ons daarom in het bijzonder op deze groepen. Dat doen we onder meer door nauw samen te werken met vrouwenrechtenorganisaties en organisaties die zich inzetten voor de LHTBQIA+-gemeenschap, de Roma-gemeenschap en andere gemarginaliseerde groepen.
‘Sinds het begin van de oorlog staan steeds meer vrouwen aan het hoofd van hun huishouden – ze zijn alleen. Ze lijden verliezen – van banen, van inkomsten. Tegelijkertijd moeten ze thuis meer werk verrichten.’ – Olena Tanassichuk, programmadirecteur van partnerorganisatie ELEOS-Ukraine
We werken in Oekraïne zelf, maar ook in buurlanden - sinds de invasie van Oekraïne zijn meer dan 6.2 miljoen mensen gevlucht. We werken samen met tientallen partners in Polen, Roemenië en Moldavië om gevluchte mensen te ondersteunen met de juiste hulp.
Zo hebben LHTBQIA+ en Roma-vluchtelingen vaak te maken met discriminatie bij het zoeken van hulp, of stuiten ze op een systeem dat niet aansluit op hun behoeften. In Polen heeft onze partner Lambda Warszawa een veilige plek opgericht waar gevluchte mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap de juiste steun krijgen, Pools kunnen leren en veilig samen kunnen komen. Ook helpen ze bij het vinden van werk, mentale en juridische ondersteuning. Towards Dialogue, een Poolse organisatie geleid door Roma, runt een gemeenschapscentrum waar gevluchte Oekraïense Roma terechtkunnen. Voor hulp of gewoon voor een praatje, zonder bang te hoeven zijn voor discriminatie.
‘Steeds meer LHBTQIA+ vluchtelingen bezoeken ons. Dat is een positieve verrassing, maar laat ook zien hoe groot de vraag naar een veilige plek is. Mensen komen samen, spelen spelletjes, voeren levendige discussies – maar het belangrijkst is dat ze een veilige plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn. En het is waarschijnlijk de enige plek waar ze een kans hebben om samen te komen met mensen zoals zijzelf.’ – Lambda Warszawa
Onze hulp in beeld
vrijwilligers
Zij weten wat hun gemeenschap nodig heeft
Dit zijn Natalia, Olga en Kseniia. Mede dankzij vrijwilligers zoals zij kunnen we ervoor zorgen dat onze hulp in Oekraïne aansluit op de veranderende behoeftes. Deze vrouwen zijn aanspreekpunten in hun gemeenschap in de Mykolaiv-regio. Door met hun buurtgenoten te praten weten ze welke hulp er nodig is en waar mensen tegenaan lopen in het krijgen van die hulp. Dankzij de informatie die zij ophalen kunnen Oxfam en onze partnerorganisatie The Tenth of April zorgen dat de juiste hulp beschikbaar is.
Natalia: ‘Ik voel me geroepen om de mensen te helpen die hetzelfde hebben doorstaan als mijn familie.’
Kseniia: ‘Veel gepensioneerden durven niet over hun problemen te praten met de dorpsraad. Dus komen ze naar mij en vertellen wat ze nodig hebben.’
Het belang van onze partnerorganisaties
Onze partnerorganisaties zijn ontzettend belangrijk om de juiste hulp te kunnen verlenen. Zij kennen hun land en de mensen het best. Zij weten wie hulp nodig heeft, welke hulp dat moet zijn en waar. Door hen te steunen en samen te werken kunnen we onze middelen het meest efficiënt inzetten. Zo zijn voor afgelegen gemeenschappen hygiënekits en voedselhulp erg welkom, terwijl mensen in steden meer hebben aan geld om gebruik te kunnen maken van de diensten en producten die daar beschikbaar zijn.
Tot slot zijn het de dappere mensen in Oekraïne zelf waar onze bewondering naar uitgaat. Zij blijven onvermoeibaar strijden voor zichzelf en hun gemeenschap en organiseren hulp waar nodig. Samen met jullie blijven wij achter hen staan.
Strijd jij ook mee?
Met jouw donatie kom je onder meer in actie bij rampen en oorlog met hulp en wederopbouw.