Jonge vrouwen staan op voor hun rechten
Als je financieel zelfstandig bent, heb je meer macht over je eigen leven en je eigen lichaam. Dat is de gedachte achter FACE, een project waarin jonge vrouwen opkomen voor hun seksuele en reproductieve rechten én hun eigen inkomen verdienen.
Zelfbewust keuzes maken
De zaal zit stampvol in Say, een stadje van 70.000 inwoners in zuidelijk Niger. Op het podium beelden acteurs een scène uit van huiselijk geweld. Vraag aan het publiek: is dat normaal? Nee, roept de een. Een ander twijfelt. Een derde vrouw beseft: dit maak ik zelf ook mee.
De theatershow is onderdeel van FACE, een project voor én door jonge vrouwen in en rond Say – inclusief vrouwen met een fysieke beperking. Oxfam Novib werkt hierbij samen met de Nigerese organisaties SOS FEVVF en Tontoni. De vrouwen geven (en krijgen) onder meer voorlichting over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, via theater, film en radio.
Radio en theater
De jongeren luisteren dagelijks naar de lokale radio via hun telefoon en sturen online hun vragen in voor radioprogramma’s over FACE. De ene dag vertelt een geestelijke waarom meisjes naar school moeten gaan in plaats van vroeg te trouwen. De volgende dag is er een discussie over de rechten van vrouwen binnen het huwelijk.
Radio en theater leiden tot zelfreflectie en veranderen gedrag dat eerst normaal werd gevonden. 88% van de jonge vrouwen in het project geeft aan dat het huiselijk geweld in hun dorpsgemeenschap is afgenomen.
Blokje Zahara
'Iedereen heeft recht op onderwijs'
‘Ik wil gebarentaal leren en een school openen voor kinderen met een beperking. Want iedereen heeft recht op onderwijs.’ Dankzij een studiebeurs studeert Zahara Harouna (20) managementstudies in de hoofdstad Niamey. Met haar nieuwe hoorapparaat kan ze, ondanks haar slechthorendheid, alle lessen goed volgen. Dat was vroeger wel anders. ‘Als de leraar me iets vroeg en ik wist het antwoord niet, moesten mijn klasgenoten lachen. Maar ik hield vol en studeerde hard.’
Zahara was tot haar studie actief betrokken bij het FACE-project. Ze volgde naaitrainingen en bezocht theatershows over huiselijk geweld. ‘De vrouwen om me heen zijn nu een stuk zelfstandiger.’ Zahara wil zich blijven inzetten voor haar gemeenschap, met name voor jonge vrouwen met een beperking. ‘Het raakt me als zij thuis worden gehouden of moeten bedelen. Een fysieke beperking hoeft geen belemmering te zijn. We hebben begrip en support nodig, geen medelijden.’
Blokje Ramatou
'Ik wil dat mijn kinderen alle kansen krijgen'
Ramatou Adamou (26) heeft vier kinderen én is zelfstandig ondernemer. ‘Ik sloot een lening af, kocht een paar dieren en begon donuts en mango’s te verkopen.’ Het allerhardst werkt ze voor het succes van haar kinderen. ‘Zelf kon ik niet naar school gaan, maar ik zie nu hoe belangrijk onderwijs is. Ik wil dat zij alle kansen krijgen. Mijn dochter is zelfs presentator op de lokale radio!’ De veelbeluisterde shows hebben de denkwijze in het dorp veranderd over vrouwen, huwelijk en kinderen.
‘Vrouwen hebben meer in te brengen, ook over gezinsuitbreiding. Er zit nu meer tijd tussen geboortes. Dat is beter voor onze gezondheid en die van de kinderen. Het project heeft veel vrouwen de ogen geopend. We beseffen: we hebben zelf de touwtjes in handen om ons leven te verbeteren.’
Financieel zelfstandig
Een zeepfabriek beginnen, het dorpscafé runnen of schapen fokken. Het zijn enkele van de initiatieven van jonge vrouwen waarmee zij deels of volledig financieel zelfstandig kunnen worden. Zo zijn ze niet afhankelijk van familie of een echtgenoot om in hun levensonderhoud te voorzien.
In het project sluit een groep jongeren een lening af en betaalt die na twee jaar rentevrij terug. Met dat bedrag sluit de volgende groep een lening af, voor bijvoorbeeld een kledingzaak. Zo blijft het geld in de dorpsgemeenschap. Een eigen dorpscomité, waarin standaard een jongere zit, beoordeelt de leningaanvragen. Daarvan zijn er al 27 verstrekt, aan in totaal 260 mensen.
Volledig geïntegreerd in de samenleving
‘In Niger is het een handicap om een meisje te zijn, een dubbele handicap als je ongeschoold bent en een driedubbele handicap als je ook een beperking hebt.’ Aldus een Nigerese leraar op een dovenschool. Onze partnerorganisatie Tontoni hielp al 65 kinderen naar school gaan, onder meer door te praten met ouders; kinderen worden vaak uit schaamte thuisgehouden. FACE financiert lesmateriaal, de training van leerkrachten en hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen en hoorapparaten.
De nieuwe campus van Tontoni biedt bovendien werkgelegenheid voor vrouwen met een beperking én hun familie. Ze weven er onder andere kleden. Recent organiseerden de vrouwen een markt. De dorpsgenoten waren hoogst verbaasd: waren deze mooie kleden door hen gemaakt? Voorheen moesten veel vrouwen met een beperking bedelen om rond te komen. Nu zijn ze geïntegreerd in de samenleving, wat hun positie in het dorp en de algemene opvatting over mensen met een beperking compleet heeft veranderd.
Sta achter vrouwen als Zahara, Ramatou en Hindatou
Blokje Hindatou
'We lossen zelf onze problemen op'
Hindatou Oumarou (24) liep een paar jaar geleden voor het eerst een bankgebouw binnen. Het voelde als een mijlpaal. Met een lening uit het FACE-project kocht ze schapen en mestte die vet, om ze voor een hogere prijs te verkopen. ‘Met de opbrengst heb ik onder andere schoolspullen gekocht. De andere helft investeer ik in nieuwe schapen. Ik wil volledig zelfstandig worden en zo mijn opleiding betalen.’
Haar droom: verpleegkundige worden in het dorp, waar een groot tekort is aan medisch personeel. Hindatou vertelt ook hoe FACE haar ogen opende over vrouwenrechten. Ze geeft nu zelf trainingen over dit onderwerp. ‘Ouders huwelijken hun kinderen niet meer uit en laten meisjes op school, zodat ze later ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ons dorp en land.’ Hindatou waardeert de actieve bijdrage van jongeren aan het project. ‘We lossen zelf onze problemen op. Zo hebben we een WhatsApp-groep aangemaakt om huiselijk geweld te melden. Er wordt nu echt geluisterd naar ons jonge vrouwen.’
Ja, ik doe mee!
Met jouw donatie steun je de mensen die strijden voor gelijke rechten voor iedereen. Doe mee en sta ook op voor gelijkheid.