Beweging tegen apartheid
In de jaren zeventig en tachtig steunt Novib de beweging tegen apartheid. Het ANC en andere organisaties tegen discriminatie en voor politieke bewustwording krijgen ondersteuning van Novib. Uitgangspunt: de politieke weerbaarheid van de bevolking.
Nelson Mandela
Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en zusterorganisaties strijden in Zuid-Afrika tot en met de jaren tachtig tegen apartheid. ANC-leider Nelson Mandela wordt in 1964 opgepakt maar blijft alle jaren het symbool van verzet tegen het apartheidssysteem.
Politieke weerbaarheid
Novib steunt vanaf 1976 projecten in Zuid-Afrika voor onder meer alfabetisering, rechtshulp, vakbondswerk, landbouwontwikkeling, onderzoek naar sociale omstandigheden en opvang van Zuid-Afrikaanse vluchtelingen in de buurlanden. Novib's uitgangspunt is de politieke weerbaarheid van de bevolking, al is dit vaak in bedekte vorm omdat bezoek aan het land zo goed als onmogelijk is.
Risico’s durven nemen
Novib staat in die jaren bekend als een ontwikkelingshulporganisatie die risico’s durft te nemen en politiek gevoelige onderwerpen niet uit de weg gaat. Niet alleen de gevolgen aankaarten, maar ook de onderliggende oorzaken. In Nederland probeert Novib samen met anderen de publieke opinie te beïnvloeden, bijvoorbeeld door een cultureel akkoord met het Zuid-Afrikaanse verzet. En met een oproep aan de KLM om niet meer op Zuid-Afrika te vliegen.
Democratie
In 1990 trekt de Zuid-Afrikaanse overheid het verbod op het ANC in en wordt Nelson Mandela vrijgelaten. Vanaf die dag kiest Zuid-Afrika de richting van een democratische samenleving. In 2011 trekt Oxfam Novib trekt zich terug uit het relatief welvarende land.
Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib:
Geïnspireerd door Nelson Mandela blijven wij ons inzetten voor mensen die gebukt gaan onder onvrijheid en onrecht. Zoals in het Zuid-Afrika van toen, in de fragiele staten van nu.