Farmer field schools
Oxfam Novib start in 2011 met de ‘farmer field schools’ waar arme boeren zelf verschillende zaden leren kweken. Zaden die beter bestand zijn tegen klimaatverandering, betere oogsten opleveren en de biodiversiteit verhogen.
Niet genoeg te eten
In 2011 hebben 795 miljoen mensen niet genoeg te eten om gezond te kunnen leven. En de verwachtingen zijn niet positief: volgens trends zal in 2050 de vraag naar eten toenemen met 70%. Oxfam ontwikkelt het internationale programma Sowing Diversity = Harvesting Security (SD=HS) voor meer voedselzekerheid voor kwetsbare boeren.
Klimaatverandering
Veel kleine boeren in ontwikkelingslanden werken met commerciële zaden van grote zadenbedrijven. Deze zaden zijn vaak niet bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals langdurige droogte en hevige regenval. Veel oogsten mislukken. Geen oogst betekent geen eten en geen inkomen voor veel boeren.
Veldscholen in Zimbabwe
Met steun van IFAD, Sida en de Nationale Postcode Loterij opent Oxfam Novib de eerste veldscholen in Zimbabwe waar boeren zelf zaden leren kweken en de beste zaden onderling uitwisselen, met ondersteuning van onderzoekers. Het resultaat: sterkere zaden die beter bestand zijn tegen het extreme weer.
Zadenbank
De sterkste zaden worden veilig bewaard in een zadenbank. Zo kunnen boeren ook na een slechte oogst hun eigen zaden gebruiken en hoeven ze geen zaden te kopen. Oogsten verbeteren, boeren hebben weer genoeg te eten en voldoende inkomen om het schoolgeld van hun kinderen te kunnen betalen.
Onafhankelijk
Bovendien zijn de boeren niet langer afhankelijk van grote, commerciële zadenbedrijven en dure zaden. Ook leren ze op te komen voor hun rechten en beïnvloeden beleidsbeslissingen die gerelateerd zijn aan voedselzekerheid.
In Zimbabwe werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisatie Community Technology Development Trust. Het project in Zimbabwe helpt 5800 gezinnen direct en indirect minstens 20.000 gezinnen door het uitwisselen van zaden en kennis in de regio. Er volgen ook veldscholen in Vietnam, Laos, Peru, Mali, Senegal, Myanmar en India.
Ook andere gewassen
Boeren op de verschillende veldscholen werken met rijst, maïs en aardappels, maar ook met minder gebruikelijke gewassen zoals gierst, sorghum, bambara, kruiden en wilde groenten. Hoewel er voor deze gewassen weinig marktvraag is, zijn deze gewassen cruciaal voor voedselzekerheid van arme mensen.
Op de zadenbeurzen en voedselmarkten wisselen boeren niet alleen kennis over zaden uit, maar ook gerechten. Zo helpen ze elkaar om honger en een eenzijdig dieet te voorkomen.
Foto’s Sacha de Boer
Fotografe en oud-nieuwslezer Sacha de Boer maakt fotoreportages van veldscholen in Zimbabwe en in Laos.