Giro555 Help slachtoffers hongersnood
Giro555 start in maart 2017 de actie ‘Help slachtoffers hongersnood’. 20 miljoen mensen in Somalië, Jemen, Zuid-Soedan en Noordoost-Nigeria dreigen om te komen van de honger door extreme droogte en geweld. Nederland komt massaal in actie en geeft maar liefst 35 miljoen.
Droogte en geweld
In het voorjaar van 2017 lijden 20 miljoen mensen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen honger. Dit komt door combinaties van conflict, ingestorte economieën, extreme droogte en armoede. Bijna 1,4 miljoen kinderen zijn ernstig ondervoed. Als er in februari in delen van Zuid-Soedan dagelijks mensen sterven wegens voedselgebrek roept de VN voor het eerst in zes jaar een officiële hongersnood uit. Ook in de andere drie landen is de situatie kritiek en dreigt hongersnood als zij niet direct hulp ontvangen.
Slechte voorspellingen
Bovendien zijn de voorspellingen slecht, omdat in verschillende gebieden regen uitblijft, sociale voorzieningen ontbreken, conflicten blijven voortduren en mensen op de vlucht niet hun eigen voedsel kunnen verbouwen. De voorspelling is dat als ingrijpen uitblijft, er op meer plekken hongersnood uitbreekt.
Vluchten voor Boko Haram
Een schrijnend voorbeeld is het lot van de vluchtelingen uit Nigeria, op de vlucht het geweld tussen Boko Haram en het regeringsleger. Zeker 2,6 miljoen mensen, waarvan 1,5 miljoen kinderen, ontvluchten hun huizen en dorpen, wanhopig op zoek naar bescherming. Net over de grens in Niger hopen ze veilig te zijn, maar krijgen ze te maken met twee nieuwe vijanden: dorst en honger.
Nationale Actiedag
De Nederlandse hulporganisaties slaan de handen in een. Op 6 maart start Giro555 de nationale actie ‘Help slachtoffers hongersnood’, onder leiding van Oxfam Novib. Op 29 maart volgt de Nationale Actiedag in samenwerking met NPO, met actiejournaals op radio en televisie en medewerking van tientallen bekende Nederlanders.
De actie sluit op 31 augustus 2017 af met een opbrengst van ruim € 35 miljoen, waaronder een bijdrage van € 2 miljoen van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook in Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland, België, Groot-Brittannië en Canada starten hulporganisaties nationale acties voor de hongercrises in deze gebieden.
Uitdagingen
De hulporganisaties hebben te maken met flinke uitdagingen voor het leveren van hulp: groot gebied, slechte bereikbaarheid, voortdurend geweld en conflict, hevige regenval en droogte. Doordat de economie is ingestort, functioneren de markten slecht en stijgen de prijzen. Overheidsinstellingen fungeren slecht en grote groepen mensen raken op drift. Regelmatig schenden deze landen de internationale humanitaire rechten, onder meer door het blokkeren van toegang voor hulp aan slachtoffers.
Hulp aan ruim één miljoen
Ondanks deze problemen weten de hulporganisaties in de eerste zes maanden meer dan één miljoen mensen uit de ergste situatie te redden.
- 210.000 mensen ontvangen voedselhulp in de vorm van een voedselpakket of voedselbronnen
- 76.000 ondervoede kinderen ontvangen bijvoeding, zoals voedzame pindapasta, om aan te sterken
- hulporganisaties delen miljoenen liters water uit
- hulporganisaties bouwen en herstellen 121 waterbronnen waardoor nog eens 168.000 mensen toegang krijgen tot schoon drinkwater
- 184.000 mensen krijgen voorlichting over hygiëne en het voorkomen van ziekten. Zij ontvangen daarbij veelal waterzuiveringstabletten en andere hygiëne-items zoals zeep
- 72.000 mensen krijgen droogtebestendige zaden, vis- en landbouwgereedschap om weer in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien
- vee, een belangrijke bestaansbron, krijgt noodvoeding om in leven te blijven, en 390.000 stuks vee worden ingeënt
- kwetsbare gezinnen ontvangen een geldelijke toelage of geld voor werk om eten en medicijnen te kunnen kopen
In delen van de getroffen gebieden voltrekt zich in de zomer na de nationale actie een nieuwe ramp: een cholera-epidemie.