Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom geeft vrouwen meer controle over hun eigen gezondheid en seksualiteit. Toch is het vrouwencondoom niet toegankelijk. Hoogste tijd dat dit condoom betaalbaar en beschikbaar wordt. Daarom start Oxfam Novib in 2009 het programma Universal Acces to Female Condom.
In Nigeria, Mozambique en Kameroen werkt Oxfam Novib van 2009 tot 2017 samen met Rutgers, i+solutions en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de promotie en verspreiding van het vrouwencondoom.
Hoge prijs
Al jarenlang is het vrouwencondoom niet toegankelijk. Mannen en vrouwen kunnen het vrouwencondoom niet betalen door de hoge prijs en het is slecht beschikbaar doordat landen het niet in hun programma’s opnemen. Deels komt dit door scepsis over het vrouwencondoom: organisaties en instellingen denken dat het een nicheproduct is voor prostituees en dat het vrouwencondoom niet wordt geaccepteerd als middel voor familieplanning.
Controle voor de vrouw
Een gemiste kans. Want net als een normaal condoom, beschermt ook het vrouwencondoom zowel tegen soa's als tegen ongewenste zwangerschappen. Bovendien heeft het vrouwencondoom voor vrouwen een belangrijk voordeel vergeleken met het mannencondoom: het vrouwencondoom geeft vrouwen meer controle over hun eigen gezondheid en seksualiteit.
Bij het vrouwencondoom heeft de vrouw namelijk de leiding, niet de man. Omdat het vrouwencondoom al enkele uren voor het vrijen ingebracht kan worden, is slechts één keer overleg hierover voldoende en hoeft het voorspel niet onderbroken te worden.
Tevreden
Uit onderzoek blijkt dat zowel vrouwen als mannen zeer tevreden zijn over het vrouwencondoom en dat het aantal consumenten, ook onder mannen, toeneemt.
Odilia Bessem Kum, getrouwd, moeder van 3 kinderen, eigenaar van een schoonheidssalon in Kameroen:
Ook mijn man is voorstander van het vrouwencondoom, omdat het issues heeft opgelost zoals mijn angst om te vrijen tijdens mijn vruchtbare periode. Dankzij het vrouwencondoom zijn we gelukkiger thuis. En veel vrouwen hebben me bedankt voor het vertellen over het vrouwencondoom, want het heeft ook bij hen vreugde in huis gebracht.
Het verspreiden van het vrouwencondoom leidt tot een toename van beschermde seks, het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en een afname van het aantal soa’s, waarvan hiv een groot probleem in Afrika is.
12 miljoen vrouwencondooms
Via het programma Universal Acces to Female Condom zijn in totaal 12 miljoen vrouwencondoom verspreid, 7,7 miljoen vrouwen en mannen geïnformeerd over het vrouwencondoom, 14.000 mensen getraind om anderen te informeren over het vrouwencondoom en 6.000 nieuwe verkoopplekken gerealiseerd.
Ook is een internationaal platform opgericht met bijna 200 organisaties en landen, wat heeft geleid tot meer samenwerking over dit onderwerp tussen openbare, particuliere en maatschappelijke belanghebbenden.