Wat organisaties als Oxfam van jongeren kunnen leren
Blog door Daniel Macmillen Voskoboynik, jeugdcoördinator van het Youth Engagement Plan
In de maanden voor de coronacrisis kwamen meer dan 350 jonge activisten en leiders van feministische organisaties uit verschillende landen bijeen in workshops en via onlinegesprekken. De vraag die zij zich stelden: hoe kunnen we invloed uitoefenen op de aanpak van wereldwijde crises en uitdagingen? En hoe kunnen jongerenorganisaties beter samenwerken met organisaties als Oxfam om de noodzakelijke sociale veranderingen te realiseren in de komende tien jaar?
Investeer in jongeren
De resultaten waren duidelijk. Van jonge klimaatactivisten tot feministische bewegingen tot antiracistische groepen: overal nemen jongeren de leiding om grote sociale veranderingen teweeg te brengen waar onze tijd om vraagt. In hoeverre dat echt gaat lukken, hangt gedeeltelijk af van hoe we de energie van deze jonge activisten ondersteunen en opschalen.
Internationale organisaties moeten beter luisteren naar en inspiratie putten uit de durf, diversiteit, creativiteit, flexibiliteit en zorggerichte benaderingen van jongerenbewegingen. Daarnaast zouden ze jongerengroepen financieel moeten ondersteunen, investeren in het opbouwen van langdurige relaties met jongerenbewegingen en actief werken om meer aansluiting te vinden bij een jonger publiek.
Veel Somalische jongeren hebben geen veilige omgeving om innovatief te kunnen zijn, zich politiek uit te spreken en sociaal bewuste bedrijven te starten. Als deze veilige plek gecreëerd wordt, kan dit leiden tot innovatie en kunnen jongerennetwerken actief opereren. Hierdoor ontstaat er een grotere deelname van jongeren, vrouwen en gemarginaliseerde groepen aan sociaaleconomische en politieke activiteiten. - Samengevatte reflecties uit de workshop in Somalië
Jongeren nemen het voortouw tegen corona
De coronapandemie maakt nog duidelijker hoe belangrijk het is om jongeren bij besluitvorming te betrekken. De afgelopen maanden stonden veel activisten die betrokken waren bij Oxfams jeugdparticipatieplan vooraan om te helpen bij humanitaire actie.
Doordat jongerenorganisaties een groot aanpassingsvermogen hebben, konden zij als eersten reageren op de zich snel verspreidende pandemie. Van Kenia tot India tot Argentinië hebben jongeren het voortouw genomen bij initiatieven om hygiënevoorlichting te geven en voedsel en medische benodigdheden uit te delen aan de meest kwetsbare groepen. Daarnaast kwamen ze op tegen onrechtvaardigheden die door het gedwongen thuisblijven en andere coronamaatregelen worden verergerd, zoals huiselijk geweld.
Sociale organisaties moeten bijdragen aan een postkoloniaal verhaal waarin ieders sterke punten, ervaring en expertise worden gewaardeerd. – deelnemer digitale workshop
Luister en leer van jongeren
De coronacrisis stelt internationale, humanitaire en vooruitstrevende organisaties voor veel uitdagingen. Instellingen moeten creatief zijn met de beschikbare middelen en logistiek en snel reageren op veranderingen. Deze pandemie biedt organisaties de mogelijkheid om te luisteren en te leren van de ervaringen van succesvolle jongerenorganisaties, zodat ze veerkrachtigere manieren van werken kunnen ontwikkelen om de crises van onze tijd het hoofd te bieden.
De mogelijkheden voor Oxfam om samen te werken met jongeren zijn enorm. Zoals een van de deelnemende jongeren in Italië zei: ‘Jonge mensen hebben Oxfam nodig zoals Oxfam ons nodig heeft; we kunnen elkaar versterken met de kennis en ervaring vanuit Oxfam en de kracht vanuit de jongeren.’
Via een nieuwe strategie is Oxfam wereldwijd van plan het komende decennium prioriteit te geven aan nauwe betrokkenheid bij jongerenbewegingen. Samen maken we de wereld rechtvaardiger en duurzamer.