HOE WERKT NALATEN AAN EEN GOED DOEL?
Het regelen van een nalatenschap
Wat wordt uw toegift aan de wereld?
Met een gift aan een goed doel in uw testament laat u uw idealen voortleven. Zo zorgt u ervoor dat de strijd voor gelijkheid en een rechtvaardige wereld blijft voortbestaan.
Maak een blijvende impact door Oxfam Novib in uw testament op te nemen als (mede-)erfgenaam. Dit kan in de vorm van een vast bedrag, een specifiek bezit of een percentage van uw nalatenschap (legaat). Als u dat wilt, kunt u Oxfam Novib ook benoemen als executeur (doorlink naar executeurpagina). In dat geval zorgen wij voor de volledige afhandeling van uw nalatenschap, zolang u ons als (mede-)erfgenaam aanwijst. Hieronder vindt u een overzicht van de vier stappen die u kunt volgen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.
Wilt u Oxfam Novib laten delen in uw nalatenschap? Leg uw wensen dan vast in een testament. In drie eenvoudige stappen leggen wij u uit hoe u dit kunt doen.
Stap 1: Keuze maken tussen legaat of erfstelling
Als u Oxfam Novib als erfgenaam benoemt, laat u (een deel van) uw nalatenschap aan ons na.
- Erfgenaam: Als u kiest voor erfstelling, wordt uw nalatenschap – na aftrek van kosten, schulden en legaten – verdeeld tussen Oxfam Novib en eventuele andere erfgenamen. U kunt Oxfam Novib ook als enige erfgenaam benoemen. Dan gaat uw nalatenschap – na aftrek van kosten, schulden en legaten – naar onze missie: Gelijke kansen voor iedereen, veiligheid, het verkleinen van de inkomenskloof, noodhulp bij crisissituaties, en het aanpakken van klimaatverandering.
- Legaat: Bij een legaat, kunt u ervoor kiezen om ons als legataris te benoemen door een percentage of een bepaald bedrag na te laten. In dit geval is Oxfam Novib geen erfgenaam en daarom niet betrokken bij verdere afwikkeling van de erfenis. Er is geen wettelijk minimumbedrag vastgesteld voor een legaat.
Stap 2: Hoe stel ik een testament op?
Om een testament te maken, moet u altijd naar een notaris gaan. Het ondertekenen van een testament gebeurt altijd in het bijzijn van een notaris.
Als u niet zelf naar de notaris kunt gaan, bijvoorbeeld door ziekte, kan de notaris op afspraak bij u thuis komen. Vaak rekent de notaris hier extra kosten voor.
- Via www.notaris.nl kunt u een notaris bij u in de buurt vinden, de tarieven bekijken en een afspraak maken.
U kunt er ook voor kiezen om uw testament online en in uw eigen tempo op te stellen via www.nunotariaat.nl. Mocht u persoonlijke situatie complex zijn dat adviseren wij om een afspraak te maken bij een notaris
Welke gegevens heeft u nodig om Oxfam Novib op te nemen in uw testament?
Geef de notaris deze informatie door: Stichting Oxfam Novib, gevestigd te Den Haag, Mauritskade 9 (2514 HD), ingeschreven in het handelsregister onder nummer KvK: 27.108.436.
Stap 3: De eerste afspraak met een notaris
Tijdens uw eerste afspraak bespreekt u uw situatie en wensen met de notaris. De notaris geeft u advies en vertaalt uw wensen in juridische termen. Na dit gesprek ontvangt u per post of e-mail een voorlopige versie van u testament.
Stap 4: De handtekening
Als u het voorlopige testament heeft ontvangen en gelezen, maakt u een tweede afspraak met de notaris. De notaris neemt het testament met u door en u zet daarna uw handtekening. Uw testament is dan rechtsgeldig. De notaris schrijft uw testament in bij het Centraal Testamentregister en bewaart het originele document in een kluis in het notariskantoor. U ontvangt een kopie van uw testament.
Heeft u Oxfam Novib opgenomen in uw testament?
Hartelijk dank! Wij waarderen het enorm dat u op deze speciale manier bijdraagt aan een betere en rechtvaardige wereld. We zouden u graag persoonlijk bedanken en informeren over activiteiten van Oxfam Novib. Wilt u ons op de hoogte brengen?
Stuur dan een email naar nalaten@oxfamnovib.nl