5 dingen die je moet weten over de toekomst van ons werk
- 25 augustus 2015
Je las het al eerder op onze website of je zag het kortgeleden in de Volkskrant of NRC: er verandert nogal wat in ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent dit voor het werk van Oxfam Novib? En wat betekent dit voor jouw steun aan ons werk?
Eerst even dit: niet alles verandert
Je hoeft je smartphone maar aan te zetten of de krant open te slaan: de wereld is voor miljoenen nog steeds een armoedige plek vol geweld. Steeds meer vluchtelingen zoeken ontredderd naar een veilige haven. Verwoestende tyfoons en uitgedroogde akkers door klimaatverandering treffen de armen het hardst. En de ongelijkheid groeit: Oxfam rekende uit dat 1% van de wereldbevolking in 2016 evenveel bezit als de 99% anderen.
Jouw steun aan het werk van Oxfam Novib blijft dan ook heel hard nodig. Met jouw hulp bezorgen we honderdduizenden vluchtelingen schoon water. We wapenen hele dorpen tegen de gevolgen van natuurrampen. En we leren kleine boeren vruchtbare gewassen te verbouwen op droge grond. Internationaal vechten we voor een eerlijke verdeling van de rijkdom. Kortom: samen met jou zet Oxfam Novib zich keihard in voor een wereld zonder armoede.
Ja, we moeten bezuinigen op ons werk
Pijnlijk, maar waar: we moeten enorm bezuinigen op ons werk. Om precies te zijn € 55 miljoen. Dit komt vooral doordat de Nederlandse overheid minder geld uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking. En het geld dát ze uitgeeft, gaat deels naar Nederlandse bedrijven in ontwikkelingslanden. Hoe goed die bedrijvigheid ook is, het belangrijkste doel van bedrijven is winst maken. Oxfam Novibs doel is fundamenteel anders: wij willen armoede en onrecht uitbannen.
De realiteit is: we moeten ons werk de komende jaren doen met minder geld. Daarom hebben we een aantal pijnlijke beslissingen genomen. We blijven actief in een groot aantal landen, maar bouwen onze projecten op een verantwoorde manier af in vijf landen: Sudan, Senegal, Bangladesh, Rwanda en Zimbabwe. Die stap is verschrikkelijk moeilijk, omdat we in deze landen enorm veel expertise én goede relaties met lokale partners hebben opgebouwd. Daarnaast moeten we de komende tijd afscheid nemen van collega's die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet voor de armen van deze wereld.
Natuurlijk laten we onze partners niet met lege handen achter
We wisten dat er bezuinigd zou worden. Daarom bereiden we ons al een aantal jaren voor. Samen met onze partners vroegen we om financiering aan grote (internationale) fondsen en buitenlandse overheden, voor nieuwe, sterke projecten. Zoals ons programma voor voedselzekerheid, waarmee we jarenlang boeren kunnen helpen in landen als Laos, Vietnam en Niger. Geld hiervoor krijgt Oxfam Novib niet van de Nederlandse, maar van de Zweedse overheid. Een ander voorbeeld is het project Zaaigoed in Zimbabwe, waar boerinnen voorlopig verzekerd blijven van zaaigoed en training om hun eigen voedsel te verbouwen, met steun van de Nationale Postcode Loterij.
Oxfam Novib zorgt er ook voor dat haar landenkantoren en partners de capaciteit in huis hebben om zelf goede plannen te schrijven. Met zo'n plan onder de arm kunnen zij geld aanvragen bij nieuwe donoren. Op die manier kunnen projecten toch doorgaan. Neem bijvoorbeeld Myanmar, Mozambique en Nigeria, waar partners en kantoren afgelopen jaar geld kregen voor grote programma’s van de Europese Unie en de Zweedse overheid.
Bovendien blijven we ook internationaal vechten tegen armoede en onrecht. Oxfam Novib kijkt altijd verder dan dat ene land of die ene boer. Zo pakken we belastingontwijking internationaal aan. Als dat lukt, hebben ontwikkelingslanden meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Dat helpt in één klap tienduizenden meisjes naar school.
We blijven helpen - en goed ook (soms zelfs beter)
Oxfam Novib heeft meer dan 60 jaar ervaring in ontwikkelingssamenwerking. We blijven al die ervaring inzetten om extreme armoede en onrecht de wereld uit te helpen. Maar we kijken ook vooruit – dat deden we al voor de bezuinigingen.
Hoe doen we dat? Oxfam Novib zorgt ervoor dat landenkantoren zelfstandiger worden, zodat ze zich beter kunnen redden als onze steun wegvalt. We kiezen nog vaker voor programma's die echt duurzame verandering brengen. Zoals het opzetten van een systeem voor landregistratie in Vietnam, samen met lokale organisaties en de overheid. Dankzij die registratie krijgen kleine boeren voorgoed het recht op hun eigen land.
Ook werken we effectief samen met andere Oxfam-leden over de hele wereld. Samen zijn we actief in meer dan 90 landen, soms in dezelfde gebieden. Zo kunnen andere Oxfams gelukkig een deel van ons werk overnemen, bijvoorbeeld in Zimbabwe, Senegal en Rwanda.
We kunnen niet zonder jouw hulp
Ons werk heeft resultaat. Dat zie je bijvoorbeeld in de beeldverhalen over wat we bereikten in 2014. Scroll door het verhaal van Jan Bai en andere kleine boeren in Pakistan. Bekijk hoe dappere vrijwilligers als Agnes Nyantie ebola helpen stoppen. En lees ook hoe we arme Cambodjanen als Sarn Keary vragen hoe we ons werk nog beter kunnen doen.
Met jouw hulp bouwen mensen als Jan Bai zélf een beter bestaan op. Onze strijd tegen armoede en onrecht is harder nodig dan ooit. We kunnen niet zonder jouw hulp.
Bron: Oxfam Novib, 25 augustus 2015