61 organisaties sturen brandbrief aan Kamer
- 30 september 2016
61 directeuren van ontwikkelingsorganisaties hebben een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer. Ze vrezen dat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking Nederland én de wereld onveiliger en instabieler zullen maken.
Beste leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal,
Wij leven in een turbulente tijd. Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van Europa zitten miljoenen mensen vaak uitzichtloos vast in vluchtelingenkampen. Als gevolg van klimaatverandering zijn er steeds vaker natuurrampen en raken steeds meer mensen op drift vanwege langere en intensere droogte.
Door globalisering is iedereen onlosmakelijk met elkaar verbonden: Nederland is niet immuun voor wat zich over de grens afspeelt. De vele mensen die de laatste tijd op de vlucht zijn geslagen en onder andere naar Nederland kwamen, laten zien hoe de uitzichtloosheid dichtbij komt. Nederland doet er juist nú goed aan om de grondoorzaken van instabiliteit - waardoor miljoenen mensen op de vlucht slaan - aan te pakken. De keuze van het Kabinet om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voort te zetten, is daarom onverdedigbaar. Temeer omdat de meerderheid van de Nederlanders ontwikkelingssamenwerking nog steeds een warm hart toedraagt.
Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van Europa zitten miljoenen mensen vaak uitzichtloos vast in vluchtelingenkampen.
Ontwikkelingssamenwerking draagt concreet bij aan het bieden van hoop en perspectief op een menswaardig bestaan. Er zijn indrukwekkende successen geboekt in de bestrijding van armoede: het aantal mensen dat met ongeveer 1 euro per dag moet rondkomen is gehalveerd, meer kinderen -en vooral meisjes- gaan naar de basisschool en veel minder vrouwen overlijden in het kraambed. We mogen trots zijn op de ontwikkelingssuccessen van de afgelopen jaren, want ze zijn mede mogelijk gemaakt door Nederlandse investeringen in ontwikkelingssamenwerking.
Door de gecombineerde inzet op ontwikkelingssamenwerking, vrede en veiligheid heeft Nederland een plek weten te bemachtigen in de VN Veiligheidsraad. De verhoging van het defensiebudget in 2017 laat zien dat het ons menens is. Maar het is hoog tijd dat Nederland ook haar bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking op het niveau brengt dat nodig is om echt bij te dragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit wereldwijd.
Ontwikkelingssamenwerking is niet alleen van belang om mensen in nood elders te helpen en hen een beter toekomstperspectief te geven, het is inmiddels ook duidelijk dat de komst van grote aantallen vluchtelingen tot maatschappelijke spanningen leidt op het Europese continent. Het wegnemen van de grondoorzaken van conflict, armoede en uitsluiting is ook goed voor Nederland. Investeren in de regio pakt niet alleen de grondoorzaken aan, maar het is uiteindelijk ook goedkoper en efficiënter dan symptoombestrijding.
Wij roepen u daarom op de trend van bezuinigen te doorbreken en het ontwikkelingsbudget met €500 miljoen op te hogen. Wij vragen u de extra middelen aan te wenden voor een intensivering van de Nederlandse inzet voor noodhulp, wederopbouw, verzoening, vredesopbouw, bestrijding van corruptie, het bevorderen van democratische samenlevingen en veiligstellen van noodzakelijke basisvoorzieningen. Daarmee kan een einde gemaakt worden aan het steeds verder korten op ontwikkelingssamenwerking, die tijdens de kabinetten Rutte I en II structureel meer dan €2 miljard bedragen, terwijl door dit kabinet ten behoeve de asielkosten ook een flink beslag is gelegd op toekomstig ontwikkelingsbudget. Dankzij de meevallers op de begroting hebben we nu de middelen om er iets aan te doen.
U heeft als volksvertegenwoordiger de verantwoordelijkheid op lange termijn bij te dragen aan veiligheid en stabiliteit in de wereld én in Nederland. Alleen zo kunnen we een wereld met steeds meer ongelijkheid en vluchtelingenstromen voorkomen. Investeren in de aanpak van de grondoorzaken die mensen doen vluchten, waaronder honger, armoede, ongelijkheid, onveiligheid en oorlog is daarbij onontbeerlijk. Nog meer bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is onverantwoord.
Met vriendelijke groet,
Bart Romijn, Partos
Ruud van den Hurk, Action Aid
Geert Hendriks, ADRA
Roeland Monasch, Aflatoun
Jeroen van der Sommen, Akvo
Patricia Vermeulen, Amref
Sjef Ernes, Aqua for All
Daniëlle Hirsch, Both Ends
Hanja Holm en Michiel Huisman, Butterfly Works
Ebe Brons, Centre for Safety and Development
Tom van der Veer, Connect International
Kees Zevenbergen, Cordaid
Aloys van Rest, Defence for Children
Michel Gend, Dorcas
Lyle Muns, Dwars
Ewald Wermuth, ECDPM
Ron Rijnbende, Edukans
Neera van der Geest, FairClimateFund
Evelien Hölsken, Free A Girl
Joke Muylwijk, Gender and Water Alliance
Rian Fokker, Heifer
Evelijne Bruning, The Hunger Project
Marinus Verweij, ICCO-Cooperation
Mathijs Euwema, ICDI
Ronald Messelink, ICS
Edith van Walsum, ILEIA
Inge Hutter, ISS
Marc Schneiders, Koninklijk Instituut voor de Tropen
Mirjam van Reisen, Leiden en Tilburg University
Kees van den Broek, Lilianefonds
Joke le Poole, Max Foundation
Guus Paardekooper, MCNV
Jeroen Goosen , Mensen met een Missie
Frank van Steenbergen, MetaMeta
Gijs de Vries, Nederlandse Rode Kruis
Ylse van der Schoot, North Star Alliance
Henk Holtslag, NWP
Farah Karimi, Oxfam Novib
Erik Boerrigter, Partin
Freek Landmeter, Pax
Henk Jochemsen, Prisma
Paul Hoebink, Radboud Universiteit
Ton Coenen, Rutgers
Michel Richter, SPARK
Ariette Brouwer, Simavi
Allert van den Ham, SNV
David Renkema, Stichting Oikos
Marc Vooges, Sympany
Albert-Jaap van Santbrink, Terre des Hommes
Sasja Bökkerink, Unicef
Han de Groot, UTZ Certified
Joyeeta Gupta, Universiteit van Amsterdam
Pepijn van Dijk, VSO
Jacqueline Barendse, Waste
Nelke Manders, Wemos
Inge Prenger, Wereldkinderen
Edith van der Spruit, Wo=Men
Annemiek Jenniskens, Women for Water Partnership (WfWP)
Maria Bobenrieth, Women Win
Jan Lock, Woord en Daad
Derk Vermeer, ZOA