biobrandstoffenbeleid blijft onvoldoende
- 19 december 2012
Op 18 december ging de Tweede Kamer in overleg over de verplichte bijmenging van biobrandstoffen. Helaas is de problematiek rondom het Nederlandse biobrandstoffenbeleid niet opgelost.
Foto:Oxfam |
De plannen van staatssecretaris Mansveld om het biobrandstoffenbeleid aan te passen, zijn niet voldoende. Het huidige beleid leidt nog altijd tot meer honger en meer landjepik. Bovendien steunt het vormen van biobrandstof die meer vervuilend zijn dan fossiele brandstoffen.
voedsel als brandstof
‘De voorgestelde begrenzing van minimaal 3 tot maximaal 5 procent bijmenging die nu op tafel ligt, betekent dat er in de nabije toekomt ook voedsel in eerste generatie biobrandstof wordt omgezet. Het verschil tussen 3 en 5 procent is groot: bij 5 procent gaat het nog steeds om heel veel voedsel. Ook is de staatssecretaris niet duidelijk of er na 2015 meer bijgemengd mag worden. Mansveld moet hier snel meer helderheid over geven anders verdwijnt er opnieuw meer voedsel in de benzinetank. In een wereld waar miljoenen mensen honger lijden moet de steun voor en het gebruik van dergelijke biobrandstoffen helemaal worden afgeschaft’, zegt Sander van Bennekom, specialist van Oxfam Novib op het gebied van biobrandstoffen.
intrekken steun en bijmengverplichting
Oxfam Novib roept het Nederlandse kabinet en Nederlandse parlement op om de belangen van de armsten en van het milieu voorop te zetten. De Tweede Kamer moet alle steun en bijmengverplichtingen voor biobrandstof, die concurreren met voedsel en water en leiden tot bijvoorbeeld landroof, intrekken. Alleen die vormen van biobrandstof die daadwerkelijk klimaatverandering tegengaan, moeten worden ondersteund. Het gaat hier bijvoorbeeld om biobrandstof geproduceerd van restafval.
Lees meer in ons Oxfam Novib-rapport Voedsel in de tank!?
Bron: Oxfam Novib, 19 december 2012