CPB doorrekening: meeste partijen maken keuze voor investeren in ontwikkeling
- 16 februari 2017
Uit de doorrekening van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat de meeste partijen weer fors willen investeren in ontwikkelingssamenwerking. Het is goed nieuws dat na jaren van bezuinigingen de trend wordt gekeerd van minder geld naar ontwikkelingssamenwerking.
CPB cijfers – Een sleutelmoment in verkiezingscampagnes
Al 30 jaar presenteert het CPB een doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van Nederlandse politieke partijen voor de verkiezingen van een nieuwe Tweede Kamer. Vandaag verscheen de doorrekening van 11 politieke partijen: VVD, PvdA, SP, CDA, D66, Christenunie, GroenLinks, SGP, DENK, VNL en Vrijzinnige Partij. Andere partijen als de PVV, 50 Plus en Partij voor de Dieren deden niet mee aan de doorrekening.
"De doorrekeningen laten zien dat er geen economisch argument is om niet meer te investeren."
Meer investeren in ontwikkelings-samenwerking is economisch haalbaar
De meeste partijen willen meer investeren in ontwikkeling, met Pvda, Groen Links en Denk als uitschieters: respectievelijk 2, 2 en Denk zelfs 2.1 miljard Euro. De CU en D66 willen ook fors investeren, met meer dan een miljard erbij voor ontwikkelingssamenwerking. Uit het CPB rapport blijkt dat deze plannen economisch haalbaar zijn. Meer geld naar ontwikkelingssamenwerking leidt niet tot minder economische groei, meer begrotingstekort of zelfs schulden.
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: ‘Wij zijn blij met de keuze van partijen om meer te investeren. Dit bleek al eerder uit de programma’s maar nu hebben we de echte cijfers. De doorrekeningen laten zien dat er geen economisch argument is om dat niet te doen. Het is dus aan politici om hun verantwoordelijkheid te nemen en hiervoor ook op te komen straks aan de formatietafel.’
Een paar partijen durven niet te investeren in ontwikkeling!
De VVD bezuinigt 2,7 miljard op OS, waarmee alleen nog geld overblijft voor noodhulp en lopende verplichtingen, en VNL wil ontwikkelingssamenwerking helemaal afschaffen. De PVV heeft geen cijfers aangeleverd, maar wil OS eveneens helemaal afschaffen.
"Deze partijen suggereren dat ze opkomen voor de belangen van Nederlanders, maar ze houden kiezers voor de gek."
Farah Karimi: ‘Deze partijen suggereren dat zij opkomen voor de belangen van Nederlanders, maar ze houden de kiezers voor de gek. Nederland ervaart al volop de gevolgen van internationale onrust en wereldwijd stijgen de kosten ten gevolge van klimaatverandering. Als we niet reageren, zullen de toekomstige kosten niet te overzien zijn. Deze investeringen vormen maar een heel klein percentage van onze rijksuitgaven, maar ze zijn onmisbaar, om samen met andere rijke landen ons eigen land, en kwetsbare landen elders in de wereld sterker en veiliger te maken.’