De Amazone staat in de fik en onze banken financieren dat
De Amazone staat in lichterlaaie. Oud nieuws? Helaas niet. Ook deze zomer woeden gigantische bosbranden in Latijns-Amerika. De Amazone wordt in recordsnelheid gekapt en platgebrand. Nieuw onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer wijst uit dat Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen met ons geld deze verwoestende ontbossing van de Amazone financieren. Daar wil je toch niet aan bijdragen?
Die brandende Amazone, dat hebben we toch al eerder gehoord? Dat klopt. Elk jaar kent de Amazone een ‘brandseizoen’. Maar de laatste jaren lopen de branden flink uit de hand. Vorig jaar nog kampte Brazilië met een record aan branden. De oproep aan de Braziliaanse regering om daar steviger op te treden bleef onbeantwoord. Dit jaar dreigen de branden nog groter te worden dan vorig jaar.
Hoe ontstaan de bosbranden in de Amazone?
De Amazone en de Braziliaanse Cerrado worden veelal door mensen platgebrand en gekapt. Om plaats te maken voor veeteelt, en sojaplantages voor veevoer. Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen stoppen miljarden euro’s in bedrijven die dit doen. Schandalig, want de ontbossing gaat gepaard met klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, grootschalig dierenleed en mensenrechtenschendingen.
Welke mensenrechten worden geschonden?
Slechts een klein deel van het land waarop de inheemse bevolking leeft, is hun wettelijk eigendom. In de jacht naar land voor vee en veevoer valt het oog van grote bedrijven daarom vaak op deze gebieden. Bij dit landjepik van de lokale bevolking, schuwen sommige bedrijven het geweld niet. Ontbossing gaat niet zelden gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen, zoals landroof of zelfs moord.
Jozenildo is een chief van Açaizal
Jozenildo is een chief van Açaizal (Mundruku) en leraar van de inheemse school van het dorp, dat is omringd door sojavelden. Sojaboeren hebben de bossen gekapt op land dat zijn gemeenschap als hun traditionele land beschouwt. Nu waaien de chemicaliën de school binnen als de boer zijn velden besproeit. En niet alleen hun gezondheid is in het geding.
‘Jagen wordt moeilijker; er zijn echt veel minder dieren. De vegetatie neemt af, het wild verdwijnt, de beken drogen op en de vissen gaan dood, door pesticiden denken we. Vroeger was er fruit in overvloed, maar nu niet meer.’
Wordt jouw geld gebruikt voor de verwoesting van Amazone?
Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen financieren de ontbossing van de Amazone met ons geld. Daar wil je toch niet aan bijdragen? Helpt de inheemse gemeenschappen in hun strijd tegen grote bedrijven, en stop de verwoesting van de Amazone!
Stuur direct een klacht aan jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds!
Inheemse gemeenschappen en corona
Inheemse gemeenschappen staan al langer onder druk door grote bedrijven, sojaboeren en mijnbouwbedrijven die uit zijn op hun land. En mensen die (vaak illegaal) van buitenaf komen voor de industrie vormen voor deze gemeenschappen een nieuw risico: besmetting met het coronavirus.
Halverwege juli bereikte het coronavirus al bijna de helft van de 400 inheemse gemeenschappen in de Amazone. Een groot probleem, want hun gezondheidszorg was al gebrekkig wegens verwaarlozing door de overheid, en schoon drinkwater ontbreekt door vervuiling van de industrie. Beloftes om de grenzen van hun leefgebied te respecteren, werden niet nagekomen.