De armen zwoegen, de rijken slapen
- 23 juni 2016
Een salaris van 1,68 Euro per dag. Daar kom je je bed toch niet voor uit? 702 miljoen mensen wereldwijd hebben geen andere keus. Vaak verdienen ze zelfs minder. De rijken hebben geen probleem met opstaan: na een heerlijke nachtrust, worden ze nog rijker wakker dan de dag daarvoor.
Uit het World Wealth Report van consultancybureau Capgemini blijkt dat de verdeling tussen arm en rijk steeds groter wordt. Voor iedere goedbedeelde met meer dan 30 miljoen op de bankrekening, leven 4800 mensen in extreme armoede. Officieel leef je in extreme armoede als je (minder dan) 1 dollar 90 per dag verdient, ofwel €1,68.
Terwijl de armen zwoegen om zichzelf te onderhouden, in een land met weinig inkomen en kansen, bezitten de rijken 150 keer meer geld dan deze landen. De ondervingen sluiten aan bij ons eerdere rapport ‘An Economy for the 1%’.
Een economie voor 1%
62 mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking – 5 jaar geleden stond deze teller op 388. Het Oxfam Novib rapport An Economy for the 1%, toont aan dat het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking – ongeveer 3,6 miljard mensen – sinds 2010 met 1000 miljard US Dollar afgenomen is. Deze daling van 41% vond plaats ondanks het feit dat de wereldbevolking in die periode met ongeveer 400 miljoen mensen is toegenomen. Intussen is het vermogen van de rijkste 62 mensen met meer dan 500 miljard US dollar gegroeid naar 1760 miljard US dollar.
Lege beloftes
Wereldleiders beloofden om extreme armoede uit te bannen. Tegen 2030 zou niemand meer onder deze grens vallen. Dat de ongelijkheid blijft groeien, is geen goed teken. ‘Een belangrijke oorzaak is het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven’, zegt Farah Karimi. Arme landen verliezen jaarlijks 100 miljard euro aan belastingontwijking. Overheden proberen dit op te vangen door het heffen of verhogen van indirecte belastingen, zoals BTW. Dit raakt vooral de laagstbetaalden.
Onlangs werd er een nieuw belastingakkoord gepresenteerd en ondertekend, ook door de Nederlandse overheid. Dit voorstel was echter zo afgezwakt dat het nieuwe belastingakkoord amper consequenties heeft en belastingontwijking nog steeds mogelijk is.
Trends in ongelijkheid
Uit het Oxfam Novib rapport komen ook andere belangrijke trends achter de steeds groter wordende economische ongelijkheid naar voren: het dalende aandeel van het nationaal inkomen dat naar werknemers gaat, dit geldt voor bijna alle rijke en arme landen. En het groeiende gat tussen de salarissen aan de top en die van onderkant van de arbeidsmarkt. Het merendeel van de laagstbetaalde arbeiders in de wereld is vrouw. Een andere trend is dat door grootschalige belastingontwijking overheidsbudgetten onder druk staan en op belangrijke onderdelen van publieke dienstverlening bezuinigd wordt.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en campagnes die wij voeren tegen armoede en inkomstenongelijkheid? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Ja, meld mij aan:Jouw browser ondersteunt iframe niet. Klik hier om het formulier te openen.