Ebola slaat over naar Uganda
De uitbraak van de levensgevaarlijke ziekte ebola in de Democratische Republiek Congo (DRC) is overgeslagen naar buurland Uganda. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat de ziekte bij drie mensen is vastgesteld. Een jongen van vijf is volgens de Ugandese autoriteiten inmiddels overleden. De WHO vreest dat de verdere verspreiding van ebola moeilijk is tegen te gaan.
Zwaarste epidemie in Congo
Vorige zomer dook een nieuwe ebola-epidemie op in het oosten van DRC, slechts enkele dagen nadat een epidemie elders in het land beëindigd was. Het is al de tiende keer dat ebola DRC treft, en dit is de zwaarste epidemie. Sinds de uitbraak zijn al bijna 1.400 mensen overleden en de epidemie is nog verre van onder controle.
Behandeling weigeren
Corinne N'Daw landendirecteur van Oxfam in DRC: "Onze teams ontmoeten dagelijks nog steeds mensen die niet geloven dat ebola echt is. Terwijl we eraan werken om dat uit de wereld te helpen, worden veel ziektegevallen niet opgemerkt omdat mensen met symptomen zich niet laten behandelen. Dit gebrek aan vertrouwen maakt het heel lastig om te voorkomen dat de ziekte wordt overgedragen.”
Bevolking betrekken
“Ons antwoord is: de bevolking betrekken,” vertelt Michael Sladeczek, campagnemanager voor Oxfam in DRC. “Het is onmogelijk mensen te dwingen om het juiste te doen, we moeten hen overtuigen door aan te sluiten bij hun leefwereld, de reeds bestaande centra voor gezondheidszorg en de hun vertrouwde verpleegkundigen. In eerste instantie was de hulpverlening te veel van boven opgelegd - het ging nu eenmaal om een noodsituatie. Nu leren we dat we ook op de middellange termijn moeten werken, en dat vraagt tijd.”
Hygiëne en voorlichting
Oxfam voorziet de bevolking van schoon water en faciliteiten om handen te wassen. Een goede hygiëne voorkomt verdere verspreiding. Daarnaast betrekken we de bevolking bij het voorkomen van besmetting en geven we voorlichting over de risico’s van ebola.