EU gaat beruchte belastingparadijzen van zwarte lijst schrappen
Wat gebeurt er als de Europese Unie zich niet aan haar eigen criteria houdt? Dinsdag 12 maart 2019 worden de nieuwe zwarte en grijze lijst van belastingparadijzen bekendgemaakt door de EU. Maar de EU gaat hoogstwaarschijnlijk grote belastingparadijzen van de lijst te schrappen, en past haar criteria niet toe op de eigen lidstaten.
Uit nieuw onderzoek van Oxfam blijkt dat de Europese Unie waarschijnlijk 9 van ‘s werelds grootste belastingparadijzen van de zwarte of grijze lijst zal schrappen. Het gaat onder meer over Bermuda, de Kaaimaneilanden en Panama. Het is de eerste jaarlijkse herziening van de lijsten door de EU. Sommige van de te schrappen belastingparadijzen speelden een hoofdrol in recente belastingschandalen zoals de Paradise Papers of de Panama Papers.
Ook belastingparadijzen binnen de EU niet op de zwarte lijst
Ook Europese lidstaten dreigen niet op de lijst terecht te komen. Het Oxfam-rapport stelt opnieuw vast dat vijf EU-lidstaten - Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland - op de zwarte lijst zouden staan als de EU haar eigen criteria zou toepassen op EU-lidstaten. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen.
‘Als de EU volgende week deze notoire belastingparadijzen van haar zwarte en grijze lijst schrapt, ondermijnt dit de geloofwaardigheid van de EU en geeft het een fout signaal af aan alle andere belastingparadijzen. Bovendien blijft het zeer onacceptabel dat een aantal EU-landen ook een hoofdrol spelen als belastingparadijs, waaronder Nederland.' zegt Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib.
Slechts 5 Europese eilandstaten op de zwarte lijst
De zwarte en grijze lijst van belastingparadijzen van de EU is in 2017 voor het eerst gepubliceerd. Slechts vijf kleine eilandstaten, zoals Guam, staan momenteel op de zwarte lijst. 63 landen staan op een aparte 'grijze lijst'. Deze landen beloofden hun belastingstelsels te hervormen nog voor de herziening van de lijst.
‘De EU moet de belangen van mensen boven die van belastingparadijzen en multinationals stellen als ze de groeiende kloof tussen arm en rijk wil bestrijden.’
Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib
Lees ook: hoe belastingontwijking armoede in stand houdt
EU, scherp criteria aan in strijd tegen belastingontwijking
Wij roepen de EU op om de criteria voor de zwarte lijst aan te scherpen zodat meer schadelijk belastingbeleid wordt aangepakt. De EU moet ervoor zorgen dat het beoordelen van landen op objectieve wijze plaatsvindt, zonder politieke inmenging. Ook moet de EU erop toezien dat Europese belastingparadijzen hun beleid aanpassen. Verder zou de EU de effectiviteit van de maatregelen die genomen worden door landen moeten monitoren; steun aan ontwikkelingslanden moeten vergroten; en aanvullende maatregelen moeten nemen tegen de internationale belastingrace naar de bodem.
Nederland belastingparadijs? Stop belastingontwijking
Nederland staat in de top 5 van belastingparadijzen wereldwijd. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze overheid. Vind jij dit ook oneerlijk? Eis een einde aan belastingtonwijking.