EU moet schendingen Israel aanpakken
- 28 mei 2013
Honderden Palestijnse huizen zijn het afgelopen jaar gesloopt. Het aantal illegale joodse nederzettingen nam toe. Ondanks de belofte van de Europese Unie om deze schendingen een halt toe te roepen.
Een Palestijnse herder in Haddidya, in het centraal gelegen Jordan Valley, omgeven door nederzettingen. Hij mag zijn schapen niet voorbij de stenen laten grazen. Foto:Simon Rawles/Oxfam |
Een jaar geleden beloofden alle 27 EU-lidstaten de systematische Israëlische schendingen in de bezette Palestijnse gebieden aan te pakken. Europa houdt zich nu stil. Terwijl de schendingen niet stoppen:
- Sinds mei 2012 zijn meer dan 600 huizen in Israëlische nederzettingen gebouwd, illegaal volgens International Recht.
- De Israëlische overheid heeft toestemming gegeven voor de bouw van 1967 huizen. Een verviervoudiging sinds 2011.
- 535 Palestijnse huizen werden afgelopen jaar gesloopt. 784 mensen bleven dakloos of ontheemd achter.
- 30 afgebroken bouwwerken waren gefinancierd door de EU. Veel andere bouwwerken worden bedreigd: tenten, waterbassins, stallen en omheiningen.
- 32 door Europa ingeleverde plannen voor de ontwikkeling van area C (de 60% van de Westoever onder Israëlisch bestuur) zijn nog altijd niet goedgekeurd door de Israëlische overheid.
situatie steeds nijpender
Dit blijkt uit onderzoek van the Association of International Development Agencies (AIDA), een groep van meer dan 80 internationale ontwikkelingsorganisaties, waaronder Oxfam Novib. Europa’s protesten tegen de uitbreiding van Israëlische nederzettingen en sloop van Palestijns en Europees bezit, hebben alleen uit woorden bestaan. Zonder ingrijpen verergert de situatie voor de 150.000 Palestijnen die in area C leven.
EU moet druk opvoeren
Europese leiders staan nu op het punt om het vredesproces in het Midden-Oosten opnieuw te bespreken. In het rapport 'Failing to Make the Grade: How the EU can pass its own test and work to improve the lives of Palestinians in Area C ,’ beschrijft AIDA hoe de EU woorden moet omzetten in daden. Ook moet Europa haar beloftes nakomen om de ontwikkelingshulp uit te breiden. En om druk uit te oefenen op de Israëlische regering zodat beperkingen worden opgeheven die Palestijnen ervan weerhouden om goede huizen, scholen, wegen, watertoevoer en elektra te bouwen.
Bron: Oxfam Novib, 27 mei 2013