Het is gelukt! Geen staatssteun voor belastingontwijkende bedrijven
Staatssteun aan bedrijven, zodat zij de coronacrisis overleven: de afgelopen maanden stond het hoog op de nationale agenda. Nederlanders vinden massaal dat er voorwaarden moeten worden verbonden aan staatssteun. Geen belasting ontwijken, bijvoorbeeld. En de politiek heeft geluisterd!
Voorwaarden aan staatssteun
Wij vroegen Nederlanders of zij vonden dat de overheid voorwaarden moest stellen aan staatssteun, en het resultaat was overduidelijk: 95% van de Nederlanders vindt van wel. De voorwaarden die Nederlanders het belangrijkst vonden: het niet uitkeren van bonussen aan topmanagement (80%), en het tegengaan van belastingontwijking (60%).
Bedrijven, stop ons belastinggeld niet in een belastingparadijs
De resultaten uit ons onderzoek spreken voor zich. Ja, we willen dat de overheid bedrijven en hun werknemers steunt in deze coronacrisis. Maar we willen niet dat ons belastinggeld vervolgens terecht komt in een belastingparadijs. Ons voorstel is daarom: laten we de voorwaarden voor steun gebruiken om belastingontwijking door bedrijven tegen te gaan.
Hallo, politiek Den Haag
Gesteund door de stem van 10.000 petitieondertekenaars (dank jullie wel!) spraken we met Tweede Kamerleden en ambtenaren bij het Ministerie van Financiën. Ons doel: verbindt eisen aan de staatssteun, zodat grote bedrijven geen extra winst maken over de rug van gewone belastingbetalers.
Succesvolle lobby tegen belastingontwijking
Na onze gesprekken in politiek Den Haag en de druk van de tienduizend petitietekenaars, kwam de Ministerraad in juni met een nieuw akkoord over de voorwaarden die nu worden gesteld bij het geven van staatssteun aan individuele bedrijven. Dat zijn vaak grote multinationals, denk bijvoorbeeld aan KLM. Deze nieuwe voorwaarden gelden ook voor de miljardensteun die de Nederlandse overheid aan onze blauwe trots geeft.
Om staatssteun te krijgen moeten deze bedrijven nu:
- Zorgen dat ze geen vestiging hebben in een belastingparadijs. In dit geval zijn belastingparadijzen landen met winstbelasting lager dan 9% en landen die op de Europese ‘zwarte lijst’ staan.
- Zorgen dat ze geen betalingen van renten en royalty’s doen aan vestigingen in een land met een te laag belastingtarief en landen die op de Europese zwarte lijst staan.
Waarom zijn deze voorwaarden zo belangrijk?
Belastingontwijking door multinationals houdt armoede in stand. Door belastingontwijking lopen arme landen zo'n 100 miljard per jaar aan inkomsten mis. Geld dat onmisbaar is om onderwijs en gezondheidszorg te financieren, zeker nu de coronapandemie over de wereld raast. Lees hier waarom een einde aan belastingontwijking zo’n belangrijke stap is in de strijd tegen de gevolgen van de coronacrisis.