Hoe duurzaam ben jij verzekerd?
- 19 november 2015
Het is belangrijk om je goed te verzekeren tegen gezondheidsrisico’s. Maar wist je ook dat sommige verzekeraars tegelijkertijd geld investeren in bedrijven die jouw en andermans gezondheid juist bedreigen? Ze investeren bijvoorbeeld in bedrijven die wapens produceren, voor veel vervuiling zorgen, of slechte arbeidsomstandigheden hanteren. Van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland scoren er drie ver onder de maat met hun duurzaamheidsbeleid. Hoe zit het met jouw verzekeraar?
De Eerlijke Verzekeringswijzer publiceert vandaag een rapport waaruit blijkt dat niet alle Nederlandse verzekeraars het even nauw nemen met de gezondheid van mens, dier en aarde. Drie van de tien grootste verzekeraars scoren zelfs ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’ op thema’s als mensenrechten, klimaatverandering, mijnbouw, arbeidsrechten, dierenwelzijn en gezondheid.
Klanten van Allianz hebben geen flauw benul
Titus Bolten (woordvoerder) namens de Eerlijke Verzekeringswijzer: ‘Het is echt bar en boos wat deze grote Europese spelers laten zien! Klanten van Allianz en dochteronderneming Allsecur hebben geen flauw benul voor welke waarden en principes de verzekeraar nu eigenlijk staat en waarin ze de vele honderden miljarden die haar worden toevertrouwd, investeert'.
Het beleid van Allianz is over de hele linie ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’ te noemen. Allianz bracht slechts op één van de achttien onderwerpen verbeteringen in het beleid aan. Allianz voert op o.a. mensenrechten, arbeidsrechten en dierenwelzijn een zeer slecht beleid.
Gebrek aan transparantie bij Generali en Legal & General
Het beleid van Generali is niet veel beter. Deze verzekeraar voert een zeer slecht beleid op onder andere klimaatverandering, mensenrechten en dierenwelzijn.
‘Klanten van Generali en Legal & General moeten maar raden of de investeringen bijdragen aan een mooiere wereld. Het ontbreekt bij deze verzekeraars, nog meer dan bij de andere, aan een goed en transparant investeringsbeleid’, zegt Bolten.
Delta Lloyd maakt reuzensprongen voorwaarts
Gelukkig is er ook goed nieuws. Zeven van de tien verzekeraars hebben concrete stappen gezet in het verbeteren van hun duurzaamheidsbeleid. Vooral Delta Lloyd heeft de score in één jaar tijd enorm opgeschroefd. Zij hebben de grootste stappen gezet in hun beleid voor mensenrechten, bosbouw en de maakindustrie.
Bolten: ‘We zijn verheugd dat Delta Lloyd in beweging is gekomen. Ook hebben we op grond van de gesprekken met Delta Lloyd goede hoop dat de verzekeraar voortgaat op deze weg en het beleggingsbeleid nog veel verder zal verbeteren.'
Verbeterde scores
Ook andere verzekeraars hebben aan hun beleid geschaafd. Aegon, Achmea, APG (Loyalis), NN Group, ASR en Vivat verzekeringen hebben hun scores ten opzichte van een jaar geleden flink verbeterd.
Check jouw verzekeraar
Investeert jouw verzekeraar in wapens? Hoe zit het met hun beleid op arbeidsrechten of klimaatverandering? Check jouw verzekeraar via de Eerlijke Verzekeringswijzer. Stuur ze een compliment voor een mooie score, of roep je verzekeraar via een klacht op tot het verbeteren van hun beleid.