Hongersnood?
- 10 maart 2017
Je hoort het mensen wel verzuchten: “Alweer hongersnood? Heeft geld geven wel zin?” Ja, geld geven heeft zin. En helaas, ja, weer hongersnood. Op vier verschillende plekken zelfs: in Zuid-Soedan, Noordoost Nigeria, Somalië en Jemen. Een paar veelgestelde vragen. Plus onze antwoorden.
#FAQ: Er is al zo lang honger in Afrika, het probleem lijkt onoplosbaar, waarom zouden we blijven helpen?
Voedseltekorten zijn in veel Afrikaanse landen een jaarlijks terugkerend probleem en door klimaatverandering mislukken steeds vaker oogsten. Daarbij worden verschillende gebieden geteisterd door geweld. Het is dus een terugkerend probleem, maar dat is geen reden om de slachtoffers van deze hongercrisis in de steek te laten.
Maar zodra de ramp voorbij is, moeten we ons wel weer richten op de structurele oorzaken van armoede en instabiliteit. Daarvoor zijn onder andere de Sustainable Development Goals in het leven geroepen.
#FAQ: Is het niet zo dat er wel eten is (eetbare bladeren aan de boom en hansa) maar dat mensen dat niet willen eten?
Honger maakt rauwe bonen zoet: mensen die honger hebben eten letterlijk alles wat ze kunnen vinden, maar in deze gebieden raken zelfs deze voorraden op. Daarnaast is het bijvoorbeeld heel alarmerend als mensen hun zaadvoorraad opeten, waardoor ze het volgende seizoen geen nieuwe oogst hebben. Ook zien we dat mensen bij ernstige voedseltekorten hun laatste bezittingen verkopen, om nog wat voedsel te kunnen kopen. De prijzen van het nog beschikbare voedsel stijgen zo, dat het voor de meeste mensen onbetaalbaar wordt.
#FAQ: Gaan mensen niet dood aan andere oorzaken, zoals ziekten en slechte gezondheidszorg, niet zozeer aan honger?
Dat hangt met elkaar samen. Mensen die lijden aan ondervoeding worden kwetsbaarder voor ziektes. Dit geldt vooral voor ouderen en kinderen.
#FAQ: Wat gebeurt er met het geld dat Giro555 inzamelt met een actie?
Giro555 verdeelt het geld onder deelnemende hulporganisaties. Zij gebruiken dit geld voor noodhulp en wederopbouw in het rampgebied.