Huiselijk geweld dramatisch gestegen sinds start corona-lockdowns
In de eerste maanden van de corona-lockdowns steeg het aantal meldingen van geweld, inclusief huiselijk geweld, tegen vrouwen, meisjes en LHBTQI+ personen dramatisch. Dat blijkt uit een nieuw Oxfam-rapport. In veel huishoudens zorgen de coronapandemie en lockdowns voor oplopende problemen, zoals stress, sociaal isolement, alcoholgebruik en economische druk, waardoor huiselijk geweld toeneemt.
Het rapport toont het aantal meldingen van overlevenden bij meldpunten voor huiselijk geweld in 10 landen. De stijging van het aantal meldingen loopt op van 25% (in Argentinië) tot maar liefst 111% in Maleisië. Andere onderzochte landen zijn Colombia (79%), Tunesië (43%), China (50%), Somalië (50%), Zuid-Afrika (59%), het Verenigd Koninkrijk (25%), Cyprus (39%) en Italië (73%).
Te weinig serieuze maatregelen…
Uit het rapport blijkt ook dat te weinig landen serieuze maatregelen hebben genomen om huiselijk geweld aan te pakken. Al vóór de coronapandemie kregen meer dan 245 miljoen vrouwen en meisjes te maken met seksueel of fysiek geweld door een partner – dat is meer dan het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus het afgelopen jaar. Genoeg reden om dit probleem scherp in de gaten te houden, zeker in een situatie waarin mensen meer thuiszitten. Toch is maar 0,0002 % van al het geld dat regeringen en doneren in 2020 hebben ingezet om de pandemie te bestrijden, besteed aan het stoppen van huiselijk geweld.
… En bezuinigingen op hulp
Ondertussen worden maatschappelijke organisaties, waaronder vrouwenrechtenorganisaties die vrouwen, meisjes en de LHBTQI+ gemeenschap beschermen tegen geweld, getroffen door bezuinigingen. Terwijl hun werk juist nu het hardst nodig is. Uit een recente Oxfam-enquête blijkt dat meer dan 200 vrouwenrechtenorganisaties in 38 landen te maken hebben met teruglopende financiering, met ontslagen en soms zelfs sluiting als gevolg.
Katinka Moonen, expert Gender Justice bij Oxfam Novib: ‘Het is een schandaal dat miljoenen vrouwen en meisjes en LHBTQIA+ mensen dit geweld tijdens de coronapandemie moeten ondergaan. We zien dat de pandemie bestaande ongelijkheden vergroot en dat juist vrouwen en meisjes en ook de LHBTQI+ gemeenschap altijd het hardst getroffen worden. Dit geweld leidt tot emotionele nood en toenemende armoede. De pandemie maakt bovendien duidelijk dat regeringen over de hele wereld deze vrouwen, meisjes en LHBTQI+ mensen moeten beschermen tegen geweld maar daar niet in slagen.'
Tijd voor een betere aanpak
Dit moet anders. En dat kan ook. Zo voerden Indonesië en Nieuw-Zeeland nationale protocollen in en heeft Zuid-Afrika stappen ondernomen om meldpunten voor huiselijk geweld uit te breiden.
Oxfam roept overheden dan ook op tot een meer gecoördineerde, alomvattende aanpak van huiselijk geweld en om meer geld te besteden aan organisaties die strijden tegen huiselijk geweld.
Deze vrouwen strijden samen voor gelijkheid
‘Als vrouwen niet langer financieel afhankelijk zijn van hun echtgenoten of vaders, is het makkelijker om een gewelddadig huishouden te verlaten.’ In de Libanese stad Tripoli strijdt een groep gevluchte vrouwen samen tegen huiselijk geweld. Ze ondersteunen, trainen en adviseren vrouwen in hun gemeenschap, waarbij economische empowerment een essentieel onderdeel is.
Samen met onze partners in Tripoli ondersteunen wij deze vrouwen in hun strijd voor gelijkheid. Lees hier meer over wat wij doen om geweld tegen vrouwen te stoppen.