Impact: Wereldwijd meer klimaatbestendigheid
Overal ter wereld eisen klimaatactivisten aandacht voor de rampzalige gevolgen van klimaatverandering voor mensen in lage- en middeninkomenslanden. Oxfam Novib bundelt haar krachten met deze activisten en hun organisaties. Hoe doen we dat, en wat is onze impact?
Klimaattop
Samen met activisten gaan we bijvoorbeeld naar internationale klimaatconferenties om hun stem te laten horen en steunen we hun strijd in eigen land. In 2021 waren we vertegenwoordigd op de COP26, de klimaattop in Glasgow. Daar eisten we samen met jongeren, voedselproducenten en collega NGO’s dat overheden en multinationals hun verantwoordelijkheid nemen in de klimaatcrisis. Ze moeten hun CO2-uistoot drastisch verminderen en lage- en middeninkomenslanden en deze landen financieel compenseren voor de schade die ze hebben aangericht.
Onze acties
Tijdens de COP26 we organiseerden we in Nederland de grootste klimaatmars van het land, met meer dan 40.000 deelnemers. En wat bleek? Actievoeren helpt. Onder druk vanuit de samenleving heeft Nederland toegezegd te stoppen met buitenlandse investeringen in fossiele brandstof. En ook de oproep om reductiedoelen voor 2030 volgend jaar aan te scherpen is een belangrijke stap die in Glasgow werd gezet. Ook dit najaar staan we achter activisten als Elizabeth Wathuti tijdens hun betoog op de klimaattop in Sharm el-Sheik.
Succes in zaden
Klimaatverandering heeft ook veel impact op de zadenontwikkeling in lage- en middeninkomenslanden. Daarom werken we op een aantal plekken in Afrika en Azië samen met kleine boeren en gemeenschappen van oorspronkelijke inwoners om hun voedselzekerheid te vergroten en de biodiversiteit te beschermen. We investeren bijvoorbeeld in de klimaatbestendigheid van kleine boeren, door de ontwikkeling van sterkere zaden te bespoedigen.
Door het veranderende klimaat moeten zaden steeds meer bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Hoge prijzen en verre markten maken het voor kleine boeren steeds moeilijker om voedsel te verbouwen voor hun gemeenschappen. Met ons project Zaai Goed in Zimbabwe hebben 45.000 Zimbabwaanse boerinnen en boeren zelf zaden gekweekt die bestand zijn tegen een veranderend klimaat.
Klimaatbestendig zaaien
Ook met het programma Sowing Diversity = Harvesting Security (SD=HS, Diversiteit zaaien = Zekerheid oogsten) werkt Oxfam Novib en 15 partners in acht landen al sinds 2011 samen met boeren. Zij delen hun kennis van zaden, ontwikkelen samen klimaatbestendige gewasvariëteiten en verkopen hun kwaliteitszaden via zaadondernemingen aan andere boeren.
In 2021 en 2022 werkten we met 48.000 kleine boeren die 32 nieuwe klimaatbestendige gewasvariëteiten hebben aangepast, verbeterd of ontwikkeld. De positieve resultaten van SD=HS hebben de regeringen van Nepal en Zambia overtuigd om onze aanpak voor landelijke opschaling over te nemen. In samenwerking met de gemeenschappen in de landen promootte Oxfam Novib ook de teelt en consumptie van 137 lokale voedselplanten, door het opzetten van nieuwe zadenuitwisselingsnetwerken en gemeenschapszadenbanken.