Kabinetsplannen rampzalig voor kwetsbare landen wereldwijd en voor de strijd voor gelijkheid
Terwijl de wereld in brand staat en we elkaar keihard nodig hebben, kiest kabinet-Schoof ervoor om zich terug te trekken achter de dijken. Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit, die niet alleen harteloos is tegenover de meest kwetsbare mensen wereldwijd, maar ook onze eigen toekomst in gevaar brengt. Daarom strijden wij door. En daarbij hebben we jou harder nodig dan ooit.
Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking
Met de grootste bezuiniging op internationale samenwerking ooit breekt kabinet-Schoof met een lange Nederlandse traditie van solidariteit met de meest kwetsbaren én brengt het onze eigen welvaart en veiligheid in gevaar. Want juist grote vraagstukken zoals de klimaatcrisis vragen om internationale samenwerking. In plaats daarvan kiest het kabinet ervoor om bovenop de structurele bezuiniging van 2,4 miljard euro uit het hoofdlijnenakkoord, het budget voor ‘hulp’ nog eens met 1 á 2 miljard euro te verlagen.
“We roepen de Tweede Kamer op om veel bewuster en actiever stil te staan bij deze historische trendbreuk en snel bij te sturen. Wat we in vele decennia hebben opgebouwd aan kennis, contacten, samenwerking en reputatie mogen we niet zomaar verloren laten gaan.” - Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib
Wij zijn vastbesloten om de strijd voor gelijkheid voort te zetten – met of zonder de steun van dit kabinet. Samen met partners en activisten wereldwijd bestrijden we armoede, eisen we een eerlijke economie, maken we de meest kwetsbaren weerbaarder tegen klimaatverandering en vechten we voor het recht om jezelf te zijn. We werken aan structurele oplossingen en veranderen de systemen die ongelijkheid in stand houden.
Daarvoor hebben we supporters zoals jij keihard nodig, juist nu. Strijd jij mee voor gelijkheid met een maandelijkse donatie? Een gift is ook altijd welkom, hoe groot of klein ook.
In ons meest recente jaarverslag lees je meer over onze strijd voor gelijkheid.
Groeiende ongelijkheid in Nederland
Niet alleen wereldwijd, ook in Nederland draagt het kabinet bij aan de groeiende ongelijkheid. Zo is het van plan om de belastingen van bedrijven en superrijken te verlagen – cadeautjes aan de rijken dus, terwijl het minimumloon gelijk blijft en het BTW-tarief voor (school)boeken, sport en cultuur omhooggaat.
Wij pleiten ervoor om eerlijke belastingen in te voeren waar de hele samenleving wat aan heeft, zoals een permanente vermogensbelasting voor de rijkste 1% van Nederland, bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat arbeid en vermogen even zwaar belast worden – dat is nu namelijk niet zo. En pak belastingontwijking door multinationals via Nederland aan. Armere landen lopen nu namelijk broodnodige belastinginkomsten mis, dat ze zouden kunnen besteden aan bijvoorbeeld zorg en onderwijs, omdat multinationals Nederland gebruiken als doorsluisparadijs.
Rechtsstaat onder druk
Tot slot zien we dat het kabinet de rechtsstaat stevig onder druk zet.
Bijvoorbeeld door het demonstratierecht te beperken, het maatschappelijk middenveld rechten, vrijheden en middelen af te nemen, en maatschappelijke organisaties te bedelven onder fors zwaardere administratielasten.
Vooral dat de asielcrisiswet wordt doorgedrukt buiten het parlement om is een schokkend voorbeeld. Het uitroepen van zo’n crisis is alleen toegestaan als er een absolute noodsituatie is, en daar is nu geen sprake van. Wat dit kabinet een asielcrisis noemt, is eigenlijk een opvangcrisis. Een opvangcrisis die het kabinet zélf versterkt, omdat ze de Spreidingswet wil intrekken, waarmee elke gemeente asielzoekers moest opvangen – gemiddeld nog geen 100 per gemeente. Door te doen alsof Nederland de opvang van mensen op de vlucht niet aan kan, probeert deze regering met harde maatregelen te voorkomen dat vluchtelingen hier een veilige plek vinden. Dit doet het kabinet door vluchtelingen de schuld te geven van falend overheidsbeleid, antidemocratisch te handelen en de Nederlandse bevolking bang te maken.
Wij laten ons niet door leugens verdelen. Wij blijven ons hard maken voor fatsoenlijke omgang met vluchtelingen, in Nederland en wereldwijd.
Kabinet laat de kwetsbaarsten vallen. Jij toch niet?
Het is duidelijk: het kabinet-Schoof heeft geen oog voor de meest kwetsbare mensen. Wereldwijd en in Nederland groeit de kloof tussen arm en rijk, tussen wie kansen krijgt en wie niet. Wij blijven ons hardmaken om die kloof te dichten. Juist nu het kabinet bezuinigt, hebben we jou daar harder bij nodig dan ooit.
Dankzij jouw (structurele) bijdrage kunnen wij en onze partners rekenen op jouw steun en kunnen we onze programma’s en projecten voortzetten. Zo strijden we duurzaam voor gelijkheid wereldwijd.