Neemt jouw bank klimaatverandering serieus?
- 5 november 2015
Banken investeren wereldwijd nog veel te weinig in duurzame energie. Hoewel er een aanzienlijke stijging te zien was in 2014, staat deze nog lang niet in verhouding tot wat er daadwerkelijk nodig is om klimaatverandering aan te pakken. Ook Nederlandse banken investeren nog altijd miljarden Euro’s in schadelijke energiebronnen zoals olie, kolen en gas én in de bedrijven die deze grondstoffen winnen. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Bankwijzer, dat aan de vooravond van de VN klimaattop in Parijs gepubliceerd wordt.
Klimaatverandering is een feit en de gevolgen ervan zijn zichtbaar. Heftige natuurverschijnselen als overstromingen, orkanen en droogtes komen steeds vaker voor. Wij ondervinden hier allemaal de gevolgen van en zijn tegelijkertijd ook allemaal verantwoordelijk om klimaatverandering tegen te gaan. Zo ook de banken! Wat doen zij eigenlijk met jouw geld? De Eerlijke Bankwijzer onderzocht in hoeverre banken investeren in bedrijven en projecten in de olie-, gas- en kolensector versus bedrijven en projecten in de duurzame energiesector.
Hoe duurzaam is jouw bank?
Uit het rapport van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat de investeringen van de meeste banken in de energiesector grotendeels plaatsvinden in bedrijven in de olie-, kolen- en gassector. ING gaat aan kop en investeert van alle Nederlandse banken het meest in fossiele energiebedrijven. ASN Bank, Triodos en NIBC investeren alleen in duurzame energie. Maar algemene conclusie blijft dat de meeste banken nog steeds te veel investeren in schadelijke energiebronnen en te weinig in duurzame projecten. Er is veel meer nodig om klimaatverandering tegen te gaan: banken moeten in sneltreinvaart hun investeringen verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen.
Investeert jouw bank in kolen of schone energie?
Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer: ‘De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Ook ING weet dat er nu wat moet gebeuren, maar blijft desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen. Dat moet echt veranderen.’
Ontdek hoe duurzaam jouw bank investeert!
Help mee en stop schadelijke klimaatinvesteringen!
Het is niet toevallig dat het rapport van de Eerlijke Bankwijzer juist aan de vooravond van de VN Klimaattop in Parijs wordt gepubliceerd. Deze meeting tussen wereldleiders moet eind november gaan leiden tot duidelijke klimaatafspraken. In het klimaatbeleid van banken is de afgelopen jaren weinig verbeterd. Duidelijkheid vanuit de overheid en druk van klanten moet er voor zorgen dat banken hun investeringen verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen. Jij kunt aan de banken laten weten dat ze jouw geld in schone energie moeten investeren!