Orkaan Mangkhut, lokaal beter bekend als super tyfoon Ompong, heeft veel schade aangericht op de Filipijnen. Oxfam en haar lokale partners bieden noodhulp aan de slachtoffers van de tyfoon.
Mangkhut kwam aan land in Baggao, in het noorden van de Filipijnen. Dit ging gepaard met striemende winden en onophoudelijke stortregens. De tyfoon trok verder naar het noordelijk gelegen Luzon. De Filipijnse autoriteiten melden dat minstens 5 miljoen mensen leven in het gebied dat is getroffen door de tyfoon.
Wegwaaiende daken en trillende plafonds
Een Oxfam-medewerker die in het rampgebied aanwezig is, maakte kennis met de vernietigende kracht van de tyfoon. ‘De wind huilde. Het dak van het hotel waar het noodhulpteam bijeenkwam, is weggeblazen. De muren en het plafond trilden. Het heeft non-stop geregend.’ In sommige gebieden is de stroom uitgevallen. Wegen, landbouwgebieden en huizen zijn verwoest.
Levensreddende hulp nodig
Oxfam en lokale partners nemen deel aan een operatie van de lokale partners, de 'Humanitarian Response Consortium'. Samen voorzien we mensen van schoon drinkwater, veilige onderkomens en hygienekits.
Landendirecteur Maria Rosario Felizco van Oxfam Filipijnen maakt zich ernstig zorgen over de situatie van mensen die in het rampgebied wonen. 'Zij hebben dringend levensreddende hulp nodig, zoals toegang tot voedsel, schoon water, onderdak en sanitaire voorzieningen. Oxfam en lokale partners staan klaar om de Filipijnse regering te ondersteunen. In onze noodhulp geven we prioriteit aan vrouwen en meisjes omdat die vaak het kwetsbaarst zijn.'
Pijnlijke gevolgen klimaatverandering
Ompong is de vijftiende storm die de Filipijnen treft dit jaar. De eilandengroep wordt jaarlijks getroffen door gemiddeld 20 tyfonen. Het land is nog niet helemaal hersteld van de gevolgen van Hayan in 2013. Deze orkaan richtte een enorme ravage aan.
Felizco: ‘De extreme weersomstandigheden in de Filipijnen laten zien dat klimaatverandering geen toekomstig fenomeen is. We moeten nu dringend actie ondernemen, zodat de meest kwetsbare gemeenschappen zijn voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Ook regeringen moeten bij het maken van plannen veel meer rekening houden met klimaatverandering.’