Oxfam Novib in actie tegen nieuwe sprinkhanenzwermen Oost-Afrika
Na de grote sprinkhanenplaag in februari trekken nieuwe verwoestende zwermen sprinkhanen door Oost-Afrika. De gevolgen voor de voedselzekerheid zijn dit keer mogelijk nog heftiger, mede door de uitbraak van het coronavirus. Oxfam Novib komt in actie om een voedselcrisis te voorkomen.
Vooral in Kenia, Ethiopië en Somalië is de situatie zorgwekkend. De regenachtige maand maart bood de ideale omstandigheden voor de vorige sprinkhanenzwermen om zich voort te planten. Daaruit zijn de nieuwe zwermen ontstaan, precies op het moment waarop het nieuwe plantseizoen begint.
Gevolgen mogelijk nog groter
De jonge plantjes zijn kwetsbaar, waardoor men straks mogelijk een volledige oogst misloopt. Daarmee kunnen de gevolgen voor de voedselzekerheid nog groter worden van de vorige plaag, toen de vergevorderde oogsten deels veiliggesteld konden worden. De huidige generatie sprinkhanen zal op zijn beurt ook weer eitjes leggen, waardoor tijdens het volgende oogstseizoen (juni/juli) opnieuw een plaag dreigt.
Weinig oog voor corona
Doordat de lokale bevolking in de getroffen landen druk bezig is om de tweede sprinkhanenplaag het hoofd te bieden, is er weinig ruimte om ook stil te staan bij de eventuele verspreiding van corona. Als het virus hier verder oprukt, zou dat een ramp betekenen. Veel mensen in Somalië hebben bijvoorbeeld nauwelijks genoeg water om in hun dagelijkse behoefte te voorzien, laat staan om regelmatig hun handen te wassen.
Covid-19 heeft daarnaast ook invloed op de bestrijding van de sprinkhanenplaag. Zo is de luchtvaartindustrie hard getroffen, waardoor de levering van de nodige bestrijdingsmiddelen is vertraagd.
Oxfam Novib komt in actie
Wij zitten niet stil om deze gevolgen af te wachten. Dankzij de vele gulle donaties van onze supporters en een financiële bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via de Dutch Relief Alliance (DRA), kunnen we samen met andere organisaties reageren op de sprinkhanenplaag in Ethiopië en Somalië.
Met financiële ondersteuning zorgen we dat gezinnen eten kunnen kopen. We leveren veevoer, zodat dieren niet sterven van de honger. En we delen zaden uit voor een nieuwe oogst. Ook geven we een vergoeding aan mensen die geulen graven waarin sprinkhaneneitjes begraven kunnen worden, zodat deze niet uitkomen. Zo gaat niet alleen het aantal sprinkhanen omlaag, maar leert de bevolking ook meer over handmatige sprinkhanenbestrijding.
Ook in actie tegen corona
We komen bij deze activiteiten nadrukkelijk ook in actie tegen het coronavirus. We installeren plekken om je handen te wassen, desinfecteren drukbezochte locaties, geven voorlichting en delen hygiënekits en zeep uit.
Help je mee? Met jouw steun kunnen we een dreigende voedselcrisis voorkomen.
Doneren op Giro 400500 kan ook. Het volledige gironummer is NL18 INGB 0000 400 500.
Meer weten over de sprinkhanenplaag?
Lees hier hoe groot de impact is op boeren en veehouders: ‘We zijn alleen maar aan het overleven, en ik weet niet hoe lang dat nog lukt.’ En lees hieronder wat onze lokale partners doen om de plaag te bestrijden.
Zo helpen we bij het bestrijden van sprinkhanen
Op de toch al droge grond in Noord-Kenia krioelt het van de sprinkhanen. Met miljoenen tegelijk zoeken ze naar voedsel. Elke dag eten ze hun eigen lichaamsgewicht en laten niets meer dan kale grond achter.
Kenia heeft te maken met de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar. Boeren staan voor de onmogelijke keuze om hun gewassen te vroeg te oogsten, voordat de sprinkhanen ze te pakken hebben, of de oogst helemaal kwijt te raken. In het noorden zijn boeren extra kwetsbaar, omdat ze herstellende zijn van grote droogte gevolgd door overstromingen.
De gemeenschap in actie
Herrie maken, vuurtjes stoken, op fluitjes blazen: de lokale gemeenschappen probeerden van alles om de verwoestende sprinkhanen van hun land weg te jagen. Maar het was te veel voor hen alleen.
Dat zagen lokale partners van Oxfam ook. ‘De boeren waren niet van plan overheidsingrijpen af te wachten. Het is hun land, dus zij ondernemen actie. Wij hebben gevraagd of we kunnen helpen. Zo werd een gemeenschapsinitiatief geboren’, zegt Ahmed Abdi. Hij is de directeur van Oxfam-partner ALDEF en bracht het ASAL Humanitarian Network bijeen, bestaande uit 30 lokale ngo’s en groepen die door Oxfam worden ondersteund. Hun doel: een einde maken aan de sprinkhanenplaag.
Oxfam ontwikkelt mobiele app
De gemeenschappen zelf staan in de frontlinie bij het bestrijden van de sprinkhanen. Zij weten precies waar de grootste zwermen zijn, maar misten de middelen om dat aan de lokale autoriteiten door te geven.
Daarom ontwikkelde Oxfam een mobiele app waarmee vrijwilligers gemakkelijk data aan de overheidsteams kunnen sturen, zodat deze de sprinkhanen kunnen komen bestrijden. Het humanitaire netwerk traint de vrijwilligers om de app goed te gebruiken. Verbinding is geen probleem: de app is ontwikkeld om goed te functioneren op plekken met slechte verbinding.
Sterke samenwerking
Voor de bestrijdingsteams van de overheid is de hulp van de gemeenschappen essentieel, zegt Abdi. ‘Ze zijn heel blij dat we in kaart helpen brengen waar de sprinkhanen zijn. Ze hebben ons gevraagd of we ook vrijwilligers kunnen trainen om met bestrijdingsmiddelen de strijd op de grond aan te gaan. Dat is nu het plan.’
Dankzij de sterke samenwerking tussen de boeren en de lokale autoriteiten worden de sprinkhanen nu effectief bestreden. ‘Dit gemeenschapsinitiatief is een keerpunt geweest. Eerst zeiden de boeren: ons land wordt verwoest en niemand helpt ons. Als ze niets hadden gezegd en op individueel niveau de strijd tegen de sprinkhanen waren aangegaan, was het te laat geweest. De overheidssteun komt op een kritiek moment.’