Pakistan: aan de frontlinie van de klimaatcrisis
De zware overstromingen in Pakistan hebben al meer dan duizend mensenlevens geëist. Ruim 33 miljoen Pakistanen zijn inmiddels op de vlucht voor de hevigste regenval in jaren. Huizen, wegen, bruggen en gewassen zijn meegesleurd in de vloed. Grote delen van het land staan onder water. Internationale support is zeer dringend nodig.
Oxfam Novib en haar partners komen daarom nú in actie. In de eerste instantie richten we ons op de meest acute hulpvraag: voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in de getroffen gebieden. Daarna werken we aan de wederopbouw van het land.
Acute actie is dringend nodig in Pakistan. Door de hevige moessons groeit het risico op hongercrisis en het uitbreken van levensgevaarlijke ziektes als cholera, malaria en COVID-19. Als we nu niet in actie komen zijn de gevolgen van deze natuurramp voor miljoenen mensen catastrofaal. Sta ook op tegen dit onrecht en doneer nu!
Klimaatramp
De extreme regenval van de afgelopen maanden in Pakistan is een direct gevolg van klimaatverandering. Hoewel de bijdrage van Pakistan aan de wereldwijde CO2-uitstoot minder dan 1% is, krijgt het land vrijwel voortdurend te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Hittegolven, bosbranden, plotselinge overstromingen, smeltende gletsjers en nu de hevigste regenval sinds jaren.
Wie betaalt de rekening?
Oxfam Novib richt zich nu op de slachtoffers van deze ramp en hun behoeften. Zij zijn nu het belangrijkst. Maar we verliezen niet uit het oog dat de rekening van deze extreme klimaatschade betaald moet worden door de veroorzakers.
Rijke, geïndustrialiseerde landen zijn verantwoordelijk voor 92% van alle - historische - uitstoot. Maar de rekening daarvan, de rampen die deze uitstoot veroorzaakt, ligt bij de landen die het mínst hebben bijgedragen aan klimaatverandering. Landen zoals Pakistan, Jemen, Somalië en Kenia. Dat is niet eerlijk. We kunnen niet verwachten dat zij zelf voor de kosten van klimaatschade opdraaien. Want die kosten zijn, zoals ook in Pakistan blijkt, torenhoog.
Klimaatschadefonds
Wie verantwoordelijk is, moet die verantwoordelijkheid dragen. Dat betekent dat rijke landen, grote bedrijven met hoge uitstoot en miljonairs met een grote CO2-voetafdruk moeten betalen voor de klimaatschade die zij veroorzaken. Daarom pleiten Oxfam Novib en haar partners voor een klimaatschadefonds. Vanuit zo’n fonds zouden getroffen groepen gecompenseerd kunnen worden voor geleden klimaatschade, voorbij de eerste noodhulp.