Roots and Routes: Sfeerverslag vluchtelingendebat
- 10 november 2015
Migratie. Een actueel thema waar we nog lang niet over uitgepraat zijn. Zo dachten ook de 150 mensen die afgelopen 30 oktober deelnamen aan het migratiedebat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ook Oxfam Novib was vertegenwoordigd.
De avond begon met een filmpje over mensen die in zulke extreme omstandigheden leefden, dat zij geen andere kans zagen dan te migreren. De zaal van Pakhuis de Zwijger werd gevuld met beelden van mensen op rubberen bootjes, verregende tentenkampen en de weerstand waar vluchtelingen mee te maken krijgen. De ernst van de huidige vluchtelingencrisis en de noodzaak voor een oplossing werden hiermee nog eens duidelijk in beeld gebracht.
Kritische vragen
Andrew Makkinga, moderater van de avond, zorgde voor een afwisselend debat en liet sprekers uit verschillende invalshoeken aan het woord. Drie panels werden om beurten uitgenodigd een stelling of vraag ter sprake te brengen. Wat zijn de grondoorzaken van migratie? Wat is de rol van media in de beeldvorming van Europa als plek van melk en honing? Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib zat in het derde panel dat zich afvroeg wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor oplossingen?
Niemand vlucht zomaar
Farah hield tevens een emotioneel betoog over haar eigen leven als vluchteling. ‘Wie is er als migrant in Nederland gekomen en wie is daar blij mee?' vroeg zij aan de zaal. Ze benadrukte dat niemand zomaar op de vlucht slaat en dat ze het zelf nog steeds zonde vindt dat ze heeft moeten vluchten uit haar vaderland Iran. Vanuit de zaal kwam er instemming. Anderen in de zaal gaven aan het liefst terug te willen keren naar het vaderland om daar wat te kunnen betekenen.
Farah: ‘Mensen hebben altijd al gefantaseerd over betere kansen ergens anders. Dat is logisch en heel menselijk. Migratie is daarom normaal, en van alle tijden. Gedwongen ontheemding en/of verplaatsing is het echte probleem. We moeten daarom kijken naar de kansen en mogelijkheden van individuen. Vluchtelingen komen echt niet vanwege de mooie foto’s.’