Syrische vluchtelingen voor dichte deur
- 13 maart 2017
Zes jaar na het begin van de verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië, wordt het voor miljoenen Syriërs steeds moeilijker een veilig heenkomen te vinden. En nu de VS, de EU én het Verenigd Koninkrijk de deur stevig gesloten houden sinds januari 2017, ziet het er slecht uit voor tienduizenden asielzoekers.
Geen uitweg voor Syriërs na 6 jaar conflict
Onder de meest kwetsbare groepen vluchtelingen zijn de 78.000 mensen die vastzitten in het grensgebied met Jordanië. Maar ook de honderdduizenden die geen toegang krijgen tot Turkije en de meer dan 640.000 mensen die in Syrië proberen in leven te blijven. Zij lijden onder de militaire belegering van de Syrische regering, hun bondgenoten, bewapende oppositiegroepen én IS.
Meer opvang in Nederland kan niet volgens huidige regering
Nederland houdt al jaren vast aan het quotum van 500 vluchtelingen die via het VN Vluchtelingenprogramma UNHCR worden uitgenodigd. Een motie van de ChristenUnie uit 2015 om elk jaar 250 extra plekken vrij te maken voor vluchtelingen uit Syrië haalde wel de meerderheid, maar is volgens de huidige regering van VVD en PvdA ‘onuitvoerbaar’. En dat terwijl de overgrote meerderheid van Syrische vluchtelingen in de regio worden opgevangen: 2,7 miljoen in Turkije, ruim 1 miljoen in Libanon en bijna 700.000 in Jordanië.
Opvang in de regio heeft ondersteuning nodig
“Al jaren dragen deze landen verreweg de grootste verantwoordelijkheid voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Zij kunnen deze grote verantwoordelijkheid niet dragen, als Nederland en andere Europese landen hen daarin niet wezenlijk ondersteunen. Hulp aan Syrische vluchtelingen is nu en op grote schaal nodig: door financiële ondersteuning van buurlanden en door ruimhartige opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen,” zegt Evelien van Roemburg, projectleider Vluchtelingen bij Oxfam Novib.