Toekomst Mali valt of staat bij beter bestuur
- 5 februari 2014
Aan de vooravond van de donorconferentie over Mali in Brussel, vraagt Oxfam Novib meer aandacht voor ontwikkeling en voor het versterken van het bestuur in Mali. Corruptie, nepotisme en gebrekkige transparantie van de overheidsuitgaven hebben het wantrouwen en de negatieve beeldvorming tussen gemeenschappen in het noorden en het zuiden versterkt.
Foto:Pablo Tosco/Oxfam |
In het rapport What Next for Mali? Four priorities for better governance gaat Oxfam Novib, samen met Malinese partnerorganisaties in op de vraag wat er nodig is om het land weer op de been te krijgen. Donoren en regering moeten transparantie, rechtvaardigheid, inclusiviteit en verantwoording centraal stellen in hun overleg in Brussel over de toekomst van Mali.
Sociaal contract
Annick van Lookeren Campagne, beleidsmedewerker voor Mali: ‘De toestand in Mali is nog heel fragiel. Veiligheid blijft in het Noorden een probleem en 800.000 mensen hebben voedselhulp nodig als gevolg van het geweld, slechte oogsten en droogte. Wat nu nodig is, na de massale verkiezingsopkomst vorig jaar, is een nieuw sociaal contract tussen burgers en overheid. Daarvoor moeten de president en de regering goed luisteren naar de wil van de bevolking: een overheid die rechtvaardig is, transparant en die verantwoording aflegt en de belangen van mensen voorop stelt.’
Meer geld nodig voor herstel democratie
Donoren hebben met hun bijdragen tot nu toe de verkiezingen mogelijk gemaakt en er is een begin gemaakt met de wederopbouw, maar er is veel meer geld en steun nodig om de democratische orde te herstellen, het bestuur te verbeteren en corruptie terug te dringen.
Rechtvaardigheid en verzoening
Van Lookeren Campagne: ‘Voor vrede en stabiliteit is rechtvaardigheid nodig en verzoening. De arme bevolking buiten de hoofdstad heeft nauwelijks toegang tot rechtspraak. Het is belangrijk dat recht voor iedereen geldt, ook voor slachtoffers van misbruik. Er zijn in heel Mali maar 270 advocaten en slechts vier van 34 ministers zijn vrouw. Het recht in Mali moet versterkt worden en vrouwen moeten een veel grotere rol krijgen in de politieke besluitvorming.’
Meer informatie
• Persbericht: Toekomst Mali staat of valt bij goed bestuur
• Rapport: What Next for Mali? Four priorities for better governance
Bron: Oxfam Novib, 5 februari 2014