Waarom helpt Oxfam Novib niet op Sint-Maarten?
Overstromingen, verwoeste huizen en onbegaanbare wegen. Orkaan Irma liet zich vorige week gelden in het Caribisch gebied. Vooral Sint-Maarten en Cuba kregen het zwaar te verduren. Nu de storm is gaan liggen wordt de schade pas echt zichtbaar en weten onze noodhulp-teams wat er nodig is. Dit is hoe wij helpen na Orkaan Irma.
Risicolanden voor orkaan Irma
Vorige week liepen een aantal landen gevaar om getroffen te worden door orkaan Irma: Sint-Maarten, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba en Sint-Maarten. Er was ook nog kans dat na de eilanden de orkaan zou aankomen in de staat Florida.
Het zag ernaar uit dat de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba de volle laag zouden krijgen. Gelukkig bleek dit mee te vallen, maar ze kwamen er niet helemaal ongeschonden van af.
De Dominicaanse Republiek
De impact van orkaan Irma is gelukkig mild. Dit was ook te danken aan goede voorbereiding: meer dan 18.000 mensen waren geëvacueerd. Doordat de schade beperkt bleef, zorgt de regering van de Dominicaanse Republiek zelf voor hulp.
Haïti
Ondanks dat Haïti ook minder hard getroffen werd dan verwacht, is er door overstromingen en vervuild water nog wel risico op een cholera-uitbraak. Drie Oxfam-teams ondersteunen de Haïtiaanse regering om dit te voorkomen.
Cuba
Cuba werd hard geraakt. De infrastructuur en de huizen zijn zwaar beschadigd.
Onze lokale partnerorganisaties staan klaar om noodhulp te verlenen en te assisteren bij de wederopbouw. We zijn nu nog in overleg met de regering en wachten op meer informatie, om zo waar nodig goed te kunnen helpen.
Sint-Maarten
De afgelopen paar dagen hebben we veel de terechte vraag ontvangen, waarom Oxfam Novib afwezig is op Sint-Maarten. Waarom stuurt Oxfam Novib geen noodhulp-teams naar dit gebied? In Haïti en de Dominicaanse Republiek was de schade toch minder groot?
Bij het leveren van noodhulp zijn snelheid en (kosten)effectiviteit van levensbelang. Als Oxfam Novib al in een land werkt, of als hier partnerorganisaties van ons werken, kunnen we snel noodhulp leveren. We hebben dan korte lijntjes met regeringen, andere noodhulporganisaties en transportdiensten. We weten waar we moeten zijn en wie we moeten spreken. Zo kunnen we tegen zo laag mogelijke kosten, zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk helpen. En levens redden.
Maar Oxfam Novib heeft geen kantoor in Sint-Maarten
In Sint Maarten zijn geen Oxfam teams aanwezig. De hulp wordt daar door de lokale overheid, met steun van Nederland, en door het Rode kruis voortvarend aangepakt. Het heeft geen zin als wij ons daar nu zouden mengen, het zou kostbaar en inefficiënt zijn.
Oxfam Novib verleent dus beperkt hulp in Haïti en Cuba, maar niet op St. Maarten. Wel staan wij achter de actie voor St. Maarten, waarvan de opbrengst naar het Rode kruis gaat. Zij hebben de kennis en de expertise om het land zo snel mogelijk weer op de been te krijgen.
Steun aan Cuba waar mogelijk
Oxfam inventariseert nu welke hulp er nodig en mogelijk is op Cuba. Daarbij ligt de focus op de eerste noden. Houd onze twitter en facebook in de gaten over updates rondom mogelijke hulp in Cuba.
Wij houden de situatie in de Cariben de komende tijd goed in de gaten en verlenen waar nodig aanvullende hulp.
Hulp binnen 48 uur door het noodhulpfonds
Net als in de Cariben, staan wij altijd, wereldwijd klaar om hulp te geven na rampen. Dankzij ons noodhulpfonds kunnen we altijd binnen 48 klaar staan met de eerste hulp. En die snelheid redt levens.
Als je doneert voor noodhulp komt je bijdrage in ons noodhulpfonds terecht. Het geld wordt dan besteed aan noodhulp in de huidige ramp – nu bijvoorbeeld Orkaan Irma – of in andere gebieden waar ook dringend hulp nodig is. Zo kunnen wij flexibel en snel hulp geven waar die het hardst nodig is.
Zo geven wij op dit moment ook hulp in India, Nepal en Bangladesh, die de afgelopen weken zijn geteisterd door zware overstromingen. Al minstens 1250 mensen zijn overleden. 40 miljoen anderen leiden onder de gevolgen van de overstromingen. In Bangladesh, Nepal en India voorzien we 186.000 mensen van drinkwater, eten, tijdelijke opvang, hygiëneproducten en andere noodzakelijke middelen. Dit was mede mogelijk door ons algemeen noodhulpfonds.